President Erdogans talesperson Fahrettin Altun. Arkivbild.
President Erdogans talesperson Fahrettin Altun. Arkivbild. Bild: Burhan Ozbilici

Turkiet riktar kritik mot Sverige – efter ny protestaktion

Rojavakommittéernas Erdogan-docka väckte starka reaktioner i Turkiet tidigare i år. Nu har gruppen utfört en ny protestaktion – i ett videoklipp projicerade gruppen PKK:s flagga på riksdagshuset.
”Det är helt oacceptabelt att PKK-terrorister fortsätter att härja fritt i Sverige”, skriver Fahrettin Altun, kommunikationsdirektör vid presidentkansliet i Turkiet, på Twitter.

ANNONS
|

I januari hängdes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upp utanför Stockholms stadshus.

Senare framkom det att det var Rojavakommittérna som låg bakom händelsen. Det är en grupp som själva kallar sig för ”ett nätverk för solidaritet och utbyte med den revolutionära rörelsen i hela Kurdistan”.

Under natten till måndag utförde gruppen en ny protestaktion. I en video projicerade de PKK:s flagga på riksdagshuset och en bild där det stod ”RIP yttrandefriheten”. Det dök också upp en bild med texten ”Freedom for Öcalan”, syftande på PKK:s grundare och ledare Abdullah Öcalan som sedan 1999 sitter fängslad i Turkiet.

ANNONS

I en video på aktionen som lades ut på Twitter klippte gruppen in bilder på Ulf Kristersson, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Tobias Billström iklädda djävulshorn.

Har väckt reaktioner i Turkiet

Det är något som återigen har väckt starka reaktioner i Turkiet, som tidigare har kallat nätverket för PKK-anhängare.

”Det är helt oacceptabelt att PKK-terrorister fortsätter härja fritt i Sverige, ett land som har ansökt om medlemskap i Nato”, skriver Fahrettin Altun, kommunikationsdirektör vid presidentkansliet i Turkiet på Twitter.

Vidare skriver Fahrettin Altun att de förväntar sig att de svenska myndigheterna utreder händelsen och att myndigheterna stoppar en planerad demonstration den 4 juni.

”Vi hoppas innerligt att den nya terrorlagen, som träder i kraft den 1 juni, kommer att efterföljas på rätt sätt”.

Den nya lagen innebär bland annat att det ska bli straffbart att ta hand om utrustning, anordna aktiviteter eller ansvara för transporter åt en terroristorganisation.

LÄS MER:Så påverkas Natoansökan av Erdogans omval

LÄS MER:Så röstade svenskturkarna i turkiska valet

LÄS MER:Vilken väg väljer Erdogan efter valet?

ANNONS