Anna Bergengren om jordbävningen i Marocko: ”Hela rummet skakade”

Anna Bergengren och hennes kollega hade precis kommit tillbaka till hotellrummet för kvällen när allt började skaka. De befann sig i Marrakech när jordbävningen drabbade Marocko under fredagskvällen, och var tvungna att evakuera sitt hotell.
– Vi hör ambulanser nonstop runt omkring oss, så vi förstår ju allteftersom att vi har haft en väldigt tur, säger hon.

ANNONS
|

Det var sent på kvällen som Anna Bergengren kände hur hotellrummet började skaka. Hon befinner sig i Marrakech, en stad som ligger sju mil ifrån bergen där jordbävningen i Marocko ska ha haft sitt centrum.

– Hela rummet skakade, krukor gick i kras, lampan började svaja och grannarna i rummet bredvid skrek att vi måste evakuera, berättar hon.

Anna jobbar som geolog i Skövde, och är i Marocko för en global konferens med geologer från hela världen. Hon och hennes kollega hade precis kommit tillbaka till hotellrummet i de äldre delarna av Marrakech när jordbävningen inträffade.

– Vi hade i princip bara tid att ta på oss skorna och springa ner till nedervåningen på hotellet, där det kändes lite säkrare, säger hon.

ANNONS

Boende samlades på ett torg

När skredet hade ebbat ut gick de tillbaka upp på rummet för att packa det nödvändigaste. Sedan lämnade de hotellet och begav sig ut på gatan.

– Längs med den här trånga gränden utanför såg vi direkt att det var omfattande skador på byggnaderna. Det var puts och bitar av murbruk som hade ramlat ner och en del hus hade fått stora sprickor.

Tillsammans med resten av människorna som strömmade ut på gatorna begav de sig mot ett torg i stadsdelen. Där väntade de i ett par timmar under natten på eventuella efterskalv.

– Folk var rädda och upprörda, men det var ändå vänlig och hjälpsam stämning. Man hjälptes åt att bära barn, att hjälpa de med barnvagnar eller rullstol och att hitta stolar åt de äldre så att de kunde sitta ner och vänta, säger Anna Bergengren.

”Vi känner oss trygga”

När GP når Anna Bergengren, som SvD också har intervjuat, på lördagen har hon och flera av hennes kollegor flyttat till ett hotell i de nyare delarna av Marrakech. Här är det betydligt mindre skador på husen, och en del ser helt oskadda ut, berättar hon.

– Vi känner oss trygga, både på grund av platsen vi bor på nu men också för att flera av våra kollegor, som är experter på just jordbävningar, har gett oss väldigt bra information och har sagt att det inte är så stor sannolikhet för stora efterskalv.

ANNONS

I nuläget ser det ut som att Anna och hennes kollega blir kvar i Marocko tills på tisdagen, när deras ordinarie flyg går hem.

– Det är väldigt många människor som vill ta sig ut ur Marocko just nu, så det är nästan omöjligt att få tag på tidigare flygbiljetter, säger hon.

Tusentals döda och skadade

Jordbävningen hade sitt centrum långt under jord i Atlasbergen söder om Marrakech. Den hade en magnitud på 6,8, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS.

Under lördagskvällen hade över 2 000 personer dött till följd av jordbävningen, enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Anna berättar att hon mår bra under omständigheterna. Hon såg ingen som hade blivit skadad under jordskredet.

– Men vi hörde ambulanser redan under natten, och nu hör vi ambulanser nonstop runt omkring oss, så vi förstår ju allteftersom att vi har haft en väldig tur, särskilt när man ser det helt ofattbart stora antalet människor som har drabbats, säger hon.

LÄS MER:Över 1 300 döda i Marocko – landssorg utlyst

LÄS MER:Resebolag: Svenskar välbehållna i Marocko

LÄS MER:Lena från Göteborg bor i brandinfernot på Maui

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Orkanen Katrina

ANNONS