Antalet prover som är positiva för covid-19 har ökat snabbt i Västra Götaland de senaste veckorna.
Antalet prover som är positiva för covid-19 har ökat snabbt i Västra Götaland de senaste veckorna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Smittspårning dröjer längre när fler har bekräftad corona

Fler personer än någonsin tidigare har bekräftad covid-19 i Västra Götaland. Då har regionen svårt att hinna med smittspårningen kring fallen. I stället uppmanas nu sjuka att ta ett större eget ansvar.

ANNONS
|

Personer som testat positivt för covid-19 har sedan i somras kontaktats och fått förhållningsregler. Andra som i sin tur kan ha utsatts för smittorisk har därefter kunnat sökas upp.

Smittspårningen ses som ett viktigt verktyg för att bromsa smittspridningen.

LÄS MER: Guide: Så hittar du ett coronatest enklast

Antalet fall ökar i VGR

Men på kort tid har antalet nya fall i regionen ökat snabbt. Förra veckan fick 8 233 personer i Västra Götaland besked om att de har covid-19, och nu har den regionala smittspårningsenheten svårt att hinna med sitt uppdrag.

– Vi har ett kraftigt ökat inflöde av positiva svar. Vi hinner därför inte med att ringa till alla i den omfattning vi önskar och vi jobbar på att hitta lösningar som till exempel kan innebära att vissa kan få fylla i ett formulär via 1177.se, säger Maja Berndes på smittspårningsenheten till regionens nyhetskanal VGRfokus.

ANNONS

Uppmanas ta kontakt själv

Enligt Maja Berndes kommer personer med positiva provsvar att kontaktas, liksom andra personer i samma hushåll. Det kan dock dröja extra lång tid och det är därför att föredra om man på egen hand informerar personer man varit nära, så snart man får provsvaret.

Enligt smittskyddslagen måste man också göra vad som krävs för att inte smitta andra.

– Nu är det extra viktigt att du som väntar följer de förhållningsregler som finns på smittskyddets hemsida och som du har fått i samband med provtagning.

LÄS MER:Svårt att få testa sig för corona – beroende på var man bor

LÄS MER:Personalen snabbtestas – ska hindra coronaspridning

ANNONS