Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg tycker att läget är oroande.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg tycker att läget är oroande. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Över 8 000 nya fall av corona i Västra Götaland

Pandemin visar inga tecken på att matta av, varken i världen eller i Sverige. I Västra Götaland ökade smittspridningen med 21 procent förra veckan: 8 233 nya fall, den högsta siffran hittills.

ANNONS
|

I Sverige är det totalt 883 anmälda covidfall per 100 000 invånare, om man tittar på de senaste 14 dagarna.

Västra Götaland ligger strax över snittet, med 889 smittade per 100 000 invånare.

Förra veckan ökade antalet coronafall i Västra Götaland med 21 procent: 8 233 nya fall noterades. Veckan innan var det 6 162, veckan innan det 4 128.

– Läget är mycket oroande och det finns egentligen bara en uppmaning som gäller nu. Undvik alla andra kontakter än dem du bor tillsammans med så långt det bara går. Det gäller oss alla oavsett ålder. Smittspridningen fortsätter att öka och det slår mot hela samhället, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Under måndagen vårdades 473 patienter med covid-19 på sjukhus i Västra Götalandsregionen, varav 43 på intensivvårdsavdelning.

LÄS MER:Fler covidpatienter på Sahlgrenska än i våras

LÄS MER:Regeringen vill utreda ny äldreomsorgslag

Under de senaste dagarna har fler skärpta åtgärder införts, inte bara i Västra Götaland, utan nationellt.

– Det är inte läge att gå på fester och middagar, det är inte läge att gå i butiker och på restauranger. Nu handlar det om hur du kan skydda andra och dig själv från att bli smittad av covid-19 och då måste alla så långt möjligt undvika att vara ute och röra sig bland andra människor, säger Thomas Wahlberg.

Från och med julafton måste verksamheter som affärer och restauranger besluta om ett max antal besökare som får vara i lokalerna åt gången.

Offentliga verksamheter som inte ses som nödvändiga ska även stänga. Det gäller exempelvis badhus, bibliotek, museer och idrottsanläggningar.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren om padeln: Olämpligt just nu

Över 8 000 har dött i Sverige

Totalt 389 439 svenskar har blivit bekräftat sjuka i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Smittspridningen i Sverige ser inte ut att minska, utan speglar det globala läget.

– Det är en kraftfull pandemi och på den globala nivån mattar den inte av, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Antal avlidna svenskar har ökat de senaste veckorna. Nu har 8 167 dött med diagnosen covid-19.

– Vi förväntar oss tyvärr att de här staplarna kommer att öka, säger Karin Tegmark Wisell.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinet mot covid-19: Vanliga och ovanliga biverkningar

LÄS MER:Oron en vecka före jul – efter stora ökningen av corona i Västra Götalands kommuner

ANNONS