Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittskydd Västra Götaland vill införa distansundervisning för högstadiet till och med den 24 januari. På bilden: Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare. Bild: Anders Ylander
Smittskydd Västra Götaland vill införa distansundervisning för högstadiet till och med den 24 januari. På bilden: Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare. Bild: Anders Ylander

Smittskydd Västra Götaland vill införa distansundervisning för högstadiet

Smittskyddet i Västra Götaland vill att regionens högstadier övergår till distansundervisning efter jullovet. Möjligheten finns för skolorna, sedan regeringen gett besked om det under torsdagen.
Folkhälsomyndigheten har dessutom beslutat om fortsatt distansundervisning på landets gymnasieskolor.

Folkhälsomyndigheten beslutade under torsdagsförmiddagen om fortsatt distansundervisning på gymnasiet, till och med den 24 januari.

Från och med jullovets slut önskar smittskyddet i Västra Götaland att också högstadieelever ska studera på distans. Detta för att inte riskera att smittspridningen av covid-19 ökar ytterligare.

– Vi har en stor samhällsspridning och en enormt hög belastning på sjukvården. Nu har folk varit lediga igen och skolorna stängda. Det gör, tycker jag, att vi ska vara väldigt försiktiga nu med att öppna upp för många saker samtidigt igen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

LÄS MER: Högstadieelever kan få plugga hemma för att undvika trängsel

Stor smitta bland elever

Han rekommenderar att huvudmännen nu fattar beslut om distansundervisning för högstadiet. Det är en möjlighet som inte funnits tidigare, men som regeringen gav besked om ska införas på torsdagen.

– Det har varit väldigt många högstadieelever som faktiskt har varit smittade och det man vill göra nu, för att bryta smittkedjorna och se till att det inte uppstår nya, är att få mindre folk i rörelse, mindre folk som träffas och mindre kontakter med varandra.

Rekommendationen gäller till den 24 januari. Finns det risk att den förlängs?

– Man får förändra sin rekommendation efter hur läget förändras, men nu känns det väldigt rimligt att rekommendera det här – på samma sätt som att gymnasierna har det på distans – till den 24:e.

LÄS MER: Nya rekommendationer för munskydd: Det här gäller i kollektivtrafiken

”Måste trappa upp”

Regeringens bestämmelse omfattar inte grundsärskolan eller specialskolan. I övrigt vill Thomas Wahlberg alltså att huvudmännen beslutar om distansundervisning för högstadiet.

– Vi måste trappa upp åtgärderna nu, med tanke på den smittspridning vi har.

Thomas Wahlberg vänder sig till samtliga skolor i Västra Götalandsregionen. Detta med tanke på den stora smittspridningen, och belastningen på vården.

– Den ser vi över hela regionen, på alla sjukhus, och då känner jag att det är en rimlig åtgärd att gå ut med det här som en generell rekommendation till alla våra kommuner.

Det är samtidigt upp till varje kommun eller huvudman att ta beslutet – smittskyddsläkaren kan bara ge en rekommendation.

LÄS MER: Vården allt närmare taket – Tegnell hoppas att råden haft effekt mot coronasmittan

Samma rekommendation i Halland

Flera andra regioner har nu gjort samma sak som Västra Götaland, däribland Region Halland. Redan under onsdagskvällen valde Kungsbacka kommun därför att besluta om distansundervisning.

De första två veckorna efter jullovet ska kommunens elever i årskurs 7–9 studera på distans. Anledningen är, likt i Västra Götaland, det försämrade coronaläget.

– Vi fick informationen från smittskyddsläkaren under onsdagen och såg det som angeläget att omgående följa rekommendationen även om det blev med kort varsel för såväl personal som elever, säger Maria Andersson, skolchef Förskola & Grundskola i Kungsbacka kommun, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Coronafallen ökade med 28 procent under nyårsveckan

Minskad elevsmitta under jullovet

Smittspridningen bland högstadieelever i Västra Götaland ökade kraftigt inför jul, men har minskat i dessa åldersgrupper sedan jullovet började.

– Det är svårt att säga om de är smittade i skolan eller så, men vi ser att också tonåringarna kan få covid, sade Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, i december.

LÄS MER: Sahlgrenska vädjar om hjälp – behöver mer IVA-personal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.