Smittan ökar snabbt bland ungdomar i högstadieåldern. ”Det här är en effekt av att vi har en stor samhällsspridning – det slår nu i alla åldersgrupper”, säger Thomas Wahlberg.
Smittan ökar snabbt bland ungdomar i högstadieåldern. ”Det här är en effekt av att vi har en stor samhällsspridning – det slår nu i alla åldersgrupper”, säger Thomas Wahlberg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Coronasmittan ökar snabbt bland högstadieelever

Samtidigt som smittspridningen minskar i flera åldersgrupper, fortsätter den att öka snabbt bland högstadieelever i Västra Götaland. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att även tonåringar sprider covid-19.
– Vad gäller de minsta barnen är det en sak, men de som är i tonåren sprider det här, säger han.

ANNONS
|

Antalet bekräftade fall av covid-19 minskar i de flesta åldersgrupperna i Västra Götaland. Men något sticker ut, konstaterar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

– Just högstadieåldern drar i väg.

Sju veckor i rad har antalet fall ökat i åldersgruppen, jämfört med veckan innan. Från det att blott två fall konstaterades första veckan i oktober, till rekordhöga 266 fall förra veckan.

– Vi har haft många i den åldern nu, och jag tror det är ett tecken på samhällsspridningen och att även de drabbas. Det är svårt att säga om de är smittade i skolan eller så, men vi ser att också tonåringarna kan få covid.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs kranskommuner har störst coronaökning i regionen

Corona sprids av ungdomar

Något som har diskuterats under pandemin är i vilken utsträckning barn och unga sprider covid-19 till andra.

– Vad gäller de minsta barnen är det en sak, men de som är i tonåren – högstadieåldern och gymnasieåldern – sprider det här.

Precis som vuxna menar du?

– När man är så stor att man går i högstadiet, gymnasiet och så. Det är en sak när vi pratar om de yngsta barnen, som är förskolebarn, men när man börjar komma upp i övre tonåren så…

LÄS MER:Här måste alla elever bära munskydd i skolan

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att vuxna är en större drivande faktor i smittspridningen än skolelever.
Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att vuxna är en större drivande faktor i smittspridningen än skolelever. Bild: Claudio Bresciani/TT

Tegnell: Vuxna är motorn

Samtidigt som smittan ökat bland grundskoleelever, har den de senaste tre veckorna minskat bland gymnasieelever. Det sammanfaller bland annat med att flera gymnasieskolor åtminstone delvis övergått till mer distansundervisning, två veckor efter att de allmänna råden skärpts lokalt.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tycker emellertid att det är svårt att säga om smittspridningen sker på skolorna.

– Ofta när man gräver i det där upptäcker man att det är rätt mycket av smittan som också sker i sociala sammanhang utanför skolan. Det är väldigt svårt att hålla isär om man blivit smittad på skoltid eller vid någon fritidsaktivitet precis efter skolan.

LÄS MER:Lärare inte mer utsatta för smitta än andra: ”Jag träffar över 200 elever i veckan”

Driver ungdomarna smittspridningen på samma sätt som vuxna?

– Nej vår grundbedömning är fortfarande att skoleleverna inte är den stora motorn i smittspridningen. Den stora motorn i smittspridningen är vuxna i olika åldrar, och den stora delen av smittspridningen sker på arbetsplatser och i sociala sammanhang bland äldre människor. Det tror jag är samma mönster som man ser i de flesta länder.

ANNONS

LÄS MER:Så ska västsvenskarna vaccineras mot corona

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS