Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Missing People i sökandet efter Lisa Holm på Kinnekulle 2015. Bild: Anders Hofgren
Missing People i sökandet efter Lisa Holm på Kinnekulle 2015. Bild: Anders Hofgren

Röstkupp för att påverka Missing Peoples styrelse

För att påverka Missing Peoples styrelse köpte ett företag medlemskap i organisationen för att genom en röstkupp påverka vilka personer som skulle sitta i styrelsen. Det uppger P4 Väst i ett nytt avslöjande.

Som GP tidigare berättat upprättades för några år sedan ett hemligt sponsoravtal mellan sökorganisationen Missing People och ett telemarketingföretag.

Syftet var att dra in pengar till organisationen men som avtalet var utformat stannade en stor del av pengarna – som uppges ha varit mångmiljonbelopp – hos telemarketingföretaget istället för att hamna hos lokalavdelningarna.

Nu kommer Sverige Radio P4 Väst med nya avslöjanden kring Missing People.

Kuppade in personer i styrelsen

För att få kontroll över vilka personer som skulle sitta i styrelsen och därmed fatta besluten köpte telemarketing ett stor antal medlemskap i Missing People för att få rösträtt på årsmötet.

LÄS MER: Missing Peoples hemliga sponsoravtal misslyckades

– Bland annat var det en person som för företagets räkning köpte ett 30-tal medlemskap. Till årsmötet 2016 kom det en hel busslast med anställda från företaget för att rösta, säger en person som under flera år varit aktiv i organisationen.

Valberedningens förslag ratades till viss del – i stället valdes personer som redan hade koppling till telemarketingföretaget in i styrelsen.

”Fullständigt grotestkt”

– Fullständigt groteskt. Telemarketingföretaget var i princip kund hos Missing People. Med köpt medlemskap och rätt personer i styrelsen kunde företaget ta ta kontroll över sin uppdragsgivare. Sådant här får inte ske, men var svårt att komma åt. De hade ju rätt att rösta, berättar personen för P4 Väst.

Personen menar vidare att det bara finns en rimlig förklaring till agerandet.

– Pengar. Stora pengar. Mycket stora pengar. Det finns ju de som på något sätt måste fått del av de pengar som som företaget drog in från sponsorerna.

Det personer i styrelsen som tecknade det hemliga avtalet med bolaget har försvarat åtgärden med att den skulle ge organisationen en fast årlig inkomst och säkra tryggheten inför framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.