Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brottsplatsen där kvinnan och mannen misshandlades. Bild: Polisen

Par på permobil misshandlades med egna kryckan

När paret kom åkande på sin permobil knuffades mannen till marken av 20-åringen. Liggandes på asfalten fick han ta emot slag med sin hustrus krycka.
När kvinnan klev av permobilen för att avvärja slagsmålet vändes slagen mot henne istället.
– NN slår henne med kryckan, säkert 15 slag. Kryckan var helt skev. Jag såg hur det rann blod i ansiktet på henne, vittnade maken om.

En dag i juni i somras var paret på väg hem från mataffären i Ale kommun. När de kom körande med sin permobil träffade de ett killgäng som de kände sedan tidigare.

Då blev det tjafs mellan paret och en av de 20-åriga killarna.

20-åringen knuffade ner mannen från permobilen. Mannen sträckte sig då efter hustruns krycka för att försvara sig. Men 20-åringen hann före. Han slog den äldre mannen med kryckan så att denne återigen föll till marken där slagen med kryckan fortsatte komma.

Slogs med egna kryckan

Kvinnan beslutade sig för att gå emellan så hon klev av från permobilen och gick fram till mannen i 20-årsåldern. Då riktades våldet mot henne istället.

– "Vad fan håller du på med, ska du slå ihjäl min man?", sa jag. Då tog NN kryckan med båda händerna och svingade den mot mitt huvud. Sedan minns jag inte så mycket mer.

Mannen i 20-årsåldern slog henne flera gånger med hennes egen krycka.

– NN slår henne med kryckan, säkert 15 slag. Kryckan var helt skev, sa hennes man i förhör.

I förhör har kvinnan beskrivit att hon förlorade medvetandet och när hon vaknade och fick se allt blod trodde hon att hon skulle dö.

14 stygn

Polisen var snabbt på plats efter händelsen. Paret kunde direkt namnge den som slagit dem och de pekade även ut honom i en fotokonfrontation.

Kvinnan fick föras till sjukhus med ambulans. Hon hade bland annat ett brott på näsbenet och krossår på pannan som fick sys med 14 stygn.

Mannen fick kraftiga smärtor från misshandeln han utsattes för.

I samband med att paret attackerades ska mannen i 20-årsåldern ha pratat om en knarkskuld. Paret anser att de redan betalat för sig, men mannen ville även ha ränta på den sent betalda skulden.

Fängelsestraff

Nu har mannen i 20-årsåldern dömts för grov misshandel av kvinnan och misshandel av mannen.

Tingsrätten anser att straffvärdet för gärningarna är högt i och med att kvinnan misshandlades med sin egen krycka efter att hon rest sig från sin permobil för att avvärja ett slagsmål.

De gör bedömningen att det motsvarar ett fängelsestraff på två år och sex månader, men i och med mannens ålder reduceras straffet något. Han döms i stället till fängelse i ett år och nio månader.

Mannen döms mot sitt nekande. Till en början ville han inte ens erkänna att han varit på platsen, men under rättegången skyllde han i stället på en vän.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.