Man häktas efter Wilmas försvinnande

Den man i 20-årsåldern som suttit anhållen misstänkt för 17-åriga Wilma Andersson försvinnande häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för mord. Dagen innan häktningsförhandlingen pressades mannen som fortsatt nekar till brott i ett nära två timmar långt förhör. Samtidigt fortsätter sökandet efter den försvunna flickan med oavbruten kraft.
– Det är av största prioritet att målsäganden hittas, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

ANNONS

Wilma Andersson, 17 år, från Uddevalla har varit försvunnen i en dryg vecka. Under fredagseftermiddagen häktades den man som suttit anhållen misstänkt för mord på Wilma. Mannen misstänks på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

– Det här betyder att utredningen kommer fortsätta med alla de utredningsåtgärder som krävs. Eftersom vi har ansett att vi har en misstänkt person är det viktigt att han sitter häktad så vi kan arbeta ostört, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar.

Tingsrätten anser att det finns en risk för att mannen på fri fot kan hålla sig undan eller försvåra utredningen genom att undanröja bevis.

ANNONS

Finns det konkreta bevis för att hon har dödats?

– Det är inget jag kommenterar i detalj, utan jag kan bara säga att grunden för de här sannolika skälen dels är sådant som framkommit i den tekniska utredningen, dels sådant som framkommit genom förhör som hållits.

Vad betyder det att Wilma inte har hittats?

– Det är av största prioritet att målsäganden hittas. Dels för den pågående utredningen, dels för att det är angeläget för hennes familj, säger Caroline Fransson.

Förhördes igår

Den misstänkte mannen förhördes senast igår, torsdag. Förhöret på gick i nära två timmar och var det längsta av de totalt fyra förhör som har hållits med honom.

Nu fortsätter utredningen "på sedvanligt sätt", säger Caroline Fransson.

– Med tekniska undersökningar, kartläggningar och fortsatta förhör.

Huruvida den misstänktes telefon avlyssnats vill hon inte kommentera.

Finns det misstankar om att fler personer kan vara inblandade?

– Det är inget vi kommenterar i nuläget men vi kommer att vara öppna för allt som framkommer i förundersökningen.

Kan du säga något om fynd som gjorts under sökinsatserna?

– Jag går inte in på några detaljer om det vi påträffat.

Vice chefsåklagare Caroline Fransson.
Vice chefsåklagare Caroline Fransson. Bild: STEFAN BERG

Lämnade bakvägen

Häktningsförhandlingen mot den misstänkte mannen ägde rum vid Uddevalla tingsrätt under fredagen.

ANNONS

Den misstänkte följdes in i salen av tre poliser och tittade på åhörarna på andra sidan säkerhetsglaset. När han satte sig bredvid sin advokat började han direkt hälla upp ett glas vatten.

Åklagaren läste upp häktningsyrkandena utan reaktion från den tilltalade.

– Han förnekar de anklagelser som riktas mot honom, sa mannens advokat Beatrice Rämsell.

Tingsrätten beslutade därefter om stängda dörrar.

När beskedet om att mannen häktas kom lutade han huvudet bakåt och andades tungt. Advokaten Beatrice Rämsell viskade något till honom. Inga andra reaktioner syntes i salen.

När beskedet lämnats gick Beatrice Rämsell ut bakvägen med den häktade.

LÄS MER:Sjöpolisen inkopplad i sökandet efter försvunna Wilma Andersson

Händelserapport från Ljungskile del av bevisningen

Enligt åklagarens häktningsframställan ska det misstänka mordet ha begåtts i Uddevalla för en dryg vecka sedan, torsdagen den 14 november. Den misstänkte mannen anhölls i tisdags.

Den misstänkte mannen kontaktades enligt handlingar som GP har tagit del av för första gången av polisen klockan 19.47 under söndagskvällen. Ett tre minuter långt telefonförhör med mannen hölls då angående Wilmas försvinnande.

Mindre än två dagar senare, klockan 08.52 på tisdagsmorgonen, fattades det beslut om att anhålla mannen i sin frånvaro. Drygt en timme senare hittades han av polisen och han anhölls då skäligen misstänkt för mord.

Under utredningens gång har misstankarna mot mannen stärkts och han sitter alltså nu häktad på den högre misstankegraden sannolika skäl. Utöver uppgifter från bland annat förhör så bestod åklagarens bevisning under häktningsförhandlingen vad GP erfar också av uppgifter i en händelserapport från Ljungskile som upprättades vid ungefär samma tid som mannen frihetsberövades under tisdagsmorgonen.

ANNONS

Den misstänkte mannen är uppväxt i Uddevalla och är hittills ostraffad.

Polisen har under den tid han suttit anhållen arbetat intensivt med att säkra bevisning. Genombrottet i form av att hitta den försvunna flickan har dock inte kommit.

– Sökandet kommer fortsätta oförminskat. Det är givetvis prioriterat att hitta henne, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson i samband med häktningsförhandlingen.

Hur ser du på chansen att hitta Wilma vid liv?

– Jag kan konstatera att det som tingsrätten håller med mig om är att det föreligger sannolika skäl om misstanke om mord. Det är där vi är.

LÄS MER: Familjens känslosamma hälsning i Efterlyst: "Vi kommer aldrig sluta leta"

LÄS MER:Mammans ord: "Vill bara få hem våran Willmis"

LÄS MER:Wilma, 17, försvunnen – detta har hänt

ANNONS