Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är tagen strax innan attacken inträffade. ”Jag blinkade för att hon skulle se dem, men när hon gjorde det var det för sent”, säger Anders Bonander som tog bilden inifrån sin bil. Bild: Privat
Bilden är tagen strax innan attacken inträffade. ”Jag blinkade för att hon skulle se dem, men när hon gjorde det var det för sent”, säger Anders Bonander som tog bilden inifrån sin bil. Bild: Privat

Kvinna nedsparkad av älgfamilj i villakvarter

Aggressiva älgar sätter återigen skräck i Lerumsborna.
Under torsdagen blev en äldre kvinna attackerad i ett villakvarter i närheten av centrum.
– Det var fruktansvärt, jag trodde först att hon var död, säger Anders Bonander som blev ögonvittne till händelsen.

Den senaste älgattacken i Lerum inträffade vid 16.30-tiden under eftermiddagen, vilket SVT var först att rapportera om.

Anders Bonander bor i villaområdet Aspenäs strax nordväst om centrala Lerum och blev vittne till attacken när han med bilen var på väg för att hämta sin son vid bussen.

– Plötsligt kommer de här älgarna ut från ett skogsområde i kvarteret och ställer sig mitt på vägen. Jag fick stanna och bestämmer mig för att ta ett kort på dem. Efter att jag tagit kortet ser jag den här kvinnan komma gående rakt mot älgarna och jag börjar blinka för hon verkar inte se dem. Men hon vandrar på och kommer väldigt nära dem, säger han.

När kvinnan som var på väg upp för en backe till slut upptäckte djuren berättar Anders Bonander att det var för sent.

– När hon ser älgarna har de flyttat sig lite till höger jämfört med på bilden. När hon väl ser dem försöker hon flytta sig åt andra hållet och går över på andra sidan vägen, men då följer älgkon efter henne och slår ner henne väldigt kraftigt med hovarna uppifrån och ner.

Anders Bonander berättar att han direkt ringde efter en ambulans, men när han klev ut ur bilen kunde han inte ta sig hela vägen fram till kvinnan då älgarna stod kvar vid platsen.

– De var totalt orädda. Älgkon stod och stirrade på mig medan jag hade SOS Alarm i luren, säger han.

Anders Bonanader blev ögonvittne till attacken och berättar att den nedsparkade kvinnan efter att han larmat SOS kördes till sjukhus i ambulans. Bild: Privat
Anders Bonanader blev ögonvittne till attacken och berättar att den nedsparkade kvinnan efter att han larmat SOS kördes till sjukhus i ambulans. Bild: Privat

Älgarna stängdes in för att skydda kvinnan

Dramat slutade med att en annan kvinna kom körandes med sin bil från andra hållet vilket gjorde att hon kunde ställa sig framför den skadade kvinnan och stänga in djuren mellan sin egen och Anders bil. Efter att fler bilar anslöt lämnade djuren till slut platsen.

När GP är i kontakt med Anders Bonander på torsdagskvällen är han fortfarande skakad av händelsen. Han vet inte hur det gick för den skadade kvinnan.

– Hon var vid medvetande, men skadad, säger han.

Enligt SVT ska kvinnan inte vara livshotande skadad, men har fått stanna kvar på sjukhus för vidare observation.

Älgattacken är inte den första i området. 2019 huserade en annan älgko med kalvar i området. Efter att kon skadade en person i området svårt och även sparkade ihjäl två hundar kunde djuren till slut fällas av jägare efter att polisen gett klartecken för skyddsjakt.

LÄS MER: Låt älgfamiljen i Lerum leva!

I höstas inträffade en ny attack i samma kvarter och i november gav polisen tillstånd att skjuta även denna familj, men älgarna blev aldrig skjutna.

Frågan väckte också debatt i området och i en insändare i GP vädjade en kvinna om att älgarna skulle få leva då hon menade att de inte varit aggressiva.

Har tagit kontakt med jägare

Thomas Nilsson är ordförande i Aspenäs villaägares förening och blev själv informerad om den senaste attacken under torsdagseftermiddagen. Efter det har han tagit på sig ett samordningsansvar, vilket inneburit att han har tagit i kontakt med en skyddsjägare som i sin tur har fått i uppgift att på nytt ta kontakt med polisen.

– Vi hade ju problem för några år sedan och i höstas inträffade det igen när äpplena blev mogna. Sedan dess har minst en person blivit skadad, kanske två. Jag trodde det var över nu och att älgarna försvunnit, men jag misstänker att det kan vara samma älgko som tidigare varit bekant i området, säger Thomas Nilsson.

Anders Bonander som blev vittne till älgarnas beteende menar att de inte uppträdde normalt.

– Det är något fel på dem. De var totalt orädda och de kommer ju hela tiden tillbaka till området. Det var mycket dunklare ute än vad det ser ut på bilderna, och den här kvinnan gjorde ju ingenting, hon råkade bara komma lite för nära. Det här visar ju också att de inte alls försvinner till skogs när det blir vinter som en del menar, säger han.

Under fredagen gav polisen klartecken att skjuta älgarna. GP har varit i kontakt med en av jägarna som har fått uppdraget.

– Vi har tillstånd att skjuta dem fram till solen går ner och i övrigt måste vi följa jaktlagen. Nu får vi se hur vi ska få tillväga och försöka ta reda på var de kan befinna sig, säger jägaren som inte vill medverka med sitt namn i tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.