Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På ICA Kvantum i Stenungsund har man under helgen infört åldersgräns för att köpa ägg. Bild: ICA Kvantum i Stenungsund
På ICA Kvantum i Stenungsund har man under helgen infört åldersgräns för att köpa ägg. Bild: ICA Kvantum i Stenungsund

Ica-butiken stoppar unga äggköpare under Halloween

Nu är Halloween här. För många unga innebär det att man ska gå "bus eller godis".
Ett vanligt bus är att kasta ägg. I ett försök att stoppa äggkastarna har en mataffär i Stenungsund infört åldersgräns för att köpa ägg.
– Det är jättesynd att det ska behövas. Men jag tycker ändå att har vi den möjligheten så tar vi den möjligheten, säger Ica-Handlare Robert Larsson.

Folkhälsomyndigheten avråder i år från att gå "bus eller godis" hos grannarna.

– Nu är det nog så att halloween och ”trick and treat” får man ägna sig åt i familjekretsen det här året, uttryckte Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, tidigare i veckan.

Ett bus som en del unga vanligtvis tar till under spökrundan är äggkastning. I ett försök att stoppa äggkastare, som inte lyssnar på myndigheternas rekommendationer i år, har ICA Kvantum i Stenungsund infört åldersgräns för att köpa ägg, något som NyheterSTO rapporterade om först.

– Vi hörde att det var en person på Orust som hade fått massa ägg på sig. Vi vet också att det var ungdomar som utfört detta, berättar Ica-Handlare Robert Larsson.

LÄS MER: 18-årsgräns på ägg – hoppas på minskad skadegörelse

Positiva reaktioner

En av de anställda kom därför med förslaget om att införa en tillfällig åldersgräns för att få köpa ägg:

– Vi tyckte att det var en himla bra idé, säger Robert Larsson och berättar att de sett att en annan mataffär nyligen införde detta efter att ha fått larm om äggkastning på fastigheter och bussar. Han vet dock inte hur detta utföll:

– Ibland gäller det att handla snabbt.

LÄS MER: 18-årsgräns på ägg – hoppas på minskad skadegörelse

Under lördagsmorgonen kom lapparna fram i Ica-butiken i Stenungsund: "För att undvika förstörelse under Halloweenhelgen har vi valt att införa tillfällig 18-årsgräns på all äggförsäljning", står det.

– Jag har pratat med de som arbetar idag och vi har hittills inte fått några negativa reaktioner utan bara några som tyckt att det varit bra.

Bild: Privat
Bild: Privat

Robert Larsson berättar att han även fått sms där butikens tilltag beröms, däribland från en polis: "Bra initiativ Robban", skrev någon.

”Jättesynd”

På måndag går man troligtvis tillbaka till att alla får köpa ägg igen:

– Det är ovanligt att ungdomar under 18 år handlar ägg, det har nog med den här helgen att göra.

Det kan dock komma att göras undantag från den nya åldersgränsen redan i helgen:

– Vi har sagt att om vi ser att det är en ungdom som kommer och storhandlar, de kanske handlar till sina föräldrar, så släpper vi igenom det, säger Robert Larsson.

Vad tycker du om att behöva införa en sådan här begränsning?

– Det är jättesynd att det ska behövas. Men jag tycker ändå att har vi den möjligheten så tar vi den möjligheten. Då gör vi det lite bättre tror jag ute i samhället.

Han fortsätter:

– Att få ägg på sig, det har jag fått någon gång, det är inte roligt. Roligt ska man ha, men inte på någon annans bekostad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.