Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tegnells vändning: Stanna hemma på halloween

Förra veckan sade statsepidemiolog Anders Tegnell ja till ”bus eller godis”, om det var väl genomtänkt. Nu vänder han och säger blankt nej till halloweenbesök hos grannarna.
– Jag tycker att vi nu har kommit ett snäpp till, säger han.

Smittoläget förändras snabbt och så också förutsättningarna för årets stora skräckhögtid – halloween. Bara några dagar innan lördagen, då barn i normala fall kan säga ”bus eller godis” utklädda till spöken och zombies, införs nämligen lokala restriktioner i tre regioner.

För en dryg vecka sedan var Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, dock försiktigt positiv till en runda med ”bus eller godis”.

– Det går säkert att knacka på på ett säkert sätt, även i år, men då måste man verkligen tänka igenom det ordentligt, sade han.

LÄS MER: Lokala restriktioner mot corona införs i Västra Götaland

Besök hos grannar inte okej

Han betonade att man skulle tänka igenom besöket innan, och stämma av med personerna man knackar på hos. Nu vänder han kring halloween – och grusar eventuella planer för barn och unga, även om det inte avråds från godis och utklädnader i det egna hemmet.

– Jag tycker att vi nu har kommit ett snäpp till. Nu är det nog så att halloween och ”trick and treat” får man ägna sig åt i familjekretsen det här året.

Inte ens hos grannarna, om man kommer överens?

– Nej. Det är enklare nu tror jag att vi är väldigt tydliga med: Nu är det familjekretsen som gäller under de här veckorna. Så får man se om vi kan utvidga den så småningom.

LÄS MER: Magnusson (M): ”I värsta fall kommer många att dö”

LÄS MER: Så påverkar de nya restriktionerna regionen

LÄS MER: Massiv nedstängning av Göteborgsidrotten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.