Elever på Hvitfeldtska tar studenten. Nu tillåts klassvis utspring och begränsat antal anhöriga på plats.
Elever på Hvitfeldtska tar studenten. Nu tillåts klassvis utspring och begränsat antal anhöriga på plats. Bild: Anders Ylander

Göteborg och Kungsbacka tillåter utspring – och öppnar för anhöriga

Efter Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer gällande student öppnar både Kungsbacka och Göteborg för klassvis studentfirande och utspring med begränsat antal anhöriga.
– Max två-tre anhöriga per elev. Någonstans där kommer vi landa, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef på Gymnasium- och arbetsmarknadsförvaltningen i Kungsbacka.

ANNONS
|

I Kungsbacka fattades tidigt ett inriktningsbeslut där planen fram till Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer under tisdagen enbart var att sända studenternas utspring på webben.

Under onsdagen ändrades det beslutet.

LÄS MER: Studenternas utspring blir av – sänds på webben

– Nu ser vi en öppning att faktiskt ha ett begränsat antal anhöriga vid utspringet, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef på Gymnasium- och arbetsmarknadsförvaltningen i Kungsbacka.

Exakt hur många personer det skulle kunna röra sig vill Cynthia Runefjärd först inte gå in på.

– Det kommer bli ett mycket litet antal per student. Det beror på vilka förutsättningar de olika skolorna har. Vi har tre gymnasier och stora utomhusytor, säger förvaltningschefen i Kungsbacka.

ANNONS

Max tre anhöriga per elev

Totalt tar 1000 elever i Kungsbacka studenten nu i vår. Tidpunkten när de får sina betyg och springer ut en sista gång kommer spridas ut på flera dagar och tider.

– Jag tror att vi kommer hitta ett sätt att ha ett begränsat antal anhöriga vid utspringet.

Fem personer per elev?

– Nej, inte så många. Max två-tre anhöriga per elev. Någonstans där kommer vi landa, säger Cynthia Runefjärd.

Göteborgs utbildningsförvaltning skriver i ett pressmeddelande som är undertecknat av förvaltningsdirektör Tomas Berndtsson att det efter Folkhälsomyndighetens nya budskap är ”ändrade förutsättningar” och att ”Göteborgs kommunala gymnasieskolor arrangerar studentceremonier”.

LÄS MER: Göteborgsregionen ställer in studentfirande

Göteborgs gymnasieskolor har i sin planering utgått från Folkhälsomyndighetens tidigare rekommendationer om distansundervisning, där det inte funnits några undantag för studentfirande.

Kontakt bör ske utomhus

I pressmeddelandet konstaterar utbildningsförvaltningen att det från och med 28 april ges möjlighet att genomföra avgränsade klass- och gruppvisa avslutningsceremonier för de elever som avslutar gymnasieskolan vårterminen 2020.

”Göteborgs kommunala gymnasieskolor kommer nu att påbörja planeringen utifrån de nya rekommendationerna, och så snart förutsättningarna är klara så kommer dessa att meddelas av respektive skola”, skriver utbildningsförvaltningen.

Det står också att läsa i pressmeddelandet att ”kontakt med familj och närstående bara bör ske i utomhusmiljö där det är enkelt att hålla avstånd till varandra. Det totala antalet närvarande vid firandet behöver begränsas för att undvika trängsel”.

ANNONS

När GP når förvaltningsdirektör Tomas Berndtsson konstaterar han att studentfrågan ur ett elev- och skolperspektiv har tagit en positiv vändning.

– Det kommer ordnas varianter på studentceremonier. Exakt hur är för tidigt att säga. Det kan vara en mindre grupp elever och anhöriga eller bara elever, säger han.

Under onsdagsförmiddagen hade Göteborgsregionens skolförvaltningar möte med Sveriges kommuner och regioner, SKR, om hur Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer ska tolkas.

Förbud om max 50 gäller fortfarande

– Vi diskuterade bland annat förbudet mot allmänna sammankomster om max 50 personer. Det förbudet gäller fortfarande, säger Tomas Berndtsson.

Han vill vara tydlig med en sak.

– Det som sades på presskonferensen i går, att undantag kan göras klass- eller gruppvis förändrar inte förbudet mot max 50. Så det måste vi ta hänsyn till. Det spelar ingen roll hur stor platsen är. Max 50 personer gäller även för Liseberg och Ullevi.

I Lerum kommer klassvisa utspring att genomföras. Däremot är det inte aktuellt att ändra ursprungsplanen.

– Vi kommer inte tillåta att anhöriga finns på plats, däremot kommer anhöriga att kunna medverka via webben, säger Ann Blom, sektorchef på Sektor lärande i Lerum.

På Öckerö tittas det just nu på frågor om utspring i mindre grupper och möjlighet att ha någon förälder på plats, meddelar skolchefen Katarina Lindgren.

ANNONS

Besked från Stenungsund och Alingsås

I Stenungsund fattas beslut om tillvägagångssätt 7 maj. I ett mejl till GP skriver sektorchef Elisabeth Andreasson att skolledningen på Nösnäsgymnasiet tillsammans med studentkommittén har diskuterat alternativa lösningar för en studentavslutning, att flera idéer kommit fram och att gruppen ihop med skolans elever och personal ska behandla dessa fram till mötet 7 maj.

Alingsås kommer ha ett besked 8 maj.

– Vår hållning är som tidigare att det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi kommer inte att bidra till smittspridning eller folksamlingar, däremot till en högtidlig och minnesvärd dag, skriver Anneli Schwartz, förvaltningschef på Kultur- och utbildningsförvaltningen i Alingsås, i ett mejl till GP.

LÄS MER: Blåsta på studenten: "Så sorgligt"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS