Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I år blir det inget utspring på regionens gymnasieskolor. Bild: Henrik Williamsson
I år blir det inget utspring på regionens gymnasieskolor. Bild: Henrik Williamsson

Göteborgsregionen ställer in studentfirande

Det blir inget traditionellt studentfirande, med utspring för eleverna som tar studenten i år. Nu är det klart att studentfirandet på de kommunala skolorna i hela Göteborgsregionen ställs in.
– Ett jättetråkigt beslut att behöva fatta, men vi kunde inte ha gjort annorlunda, säger Tomas Berndtsson, förvaltningsdirektör på utbildningsförvaltningen i Göteborg.

Det blir inget utspring till musik för eleverna som tar studenten i år. Inte några stora samlingar på skolgården. Nu står det klart att allt traditionellt studentfirande ställs in på de kommunala gymnasieskolorna i Göteborgsregionen.

Det är de kommunala gymnasieskolorna i Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö, som berörs, och utbildningscheferna som gemensamt tagit beslutet.

LÄS MER: Förslaget: Flytta studenten till hösten

Anledningen är att man bedömer att det inte är möjligt att genomföra firandet utan risk för smittspridning av Covid-19.

Gymnasieskolorna har haft distansundervisning sedan 18 mars för att minska smittspridningen. Dessutom finns förbud mot folksamlingar över 50 personer och kommunerna bedömer att det inte går att genomföra traditionellt studentfirande utan risk för smittspridning.

Tomas Berndtsson är förvaltningsdirektör på utbildningsförvaltningen i Göteborg och förklarar att det nu inleds en intern diskussion om hur det ska göras istället.

– Vi måste beakta max 50 personer och avståndet. Gymnasieskolorna i Sverige är just nu delvis stängda. Det vi gör att ha nödvändig undervisning i viktiga utbildningsmoment. Något annat kan vi inte göra på skolorna, säger han.

LÄS MER: Vanligaste sjukdomarna – hos de som dör i covid-19

Flak ingen fråga för skolan

Det innefattar aktiviteter för avgångselever under avslutningsveckan. Förvaltningschefen fortsätter:

– Vi får inte vara upphov till någon annan aktivitet. Det är förutsättningar som är lite svåra för oss. Just nu diskuterar vi detta internt. Det kommer vi lämna besked om till våra skolor inom kort, säger Tomas Berndtsson.

Tidigare har flera kommuner och skolor landet över tagit beslutet att ställa in firandet, däribland skolorna i Stockholmsregionen.

Tomas Berndtsson vill vara tydlig med att det som är inställt är själva studentfirandet, samlingen i klassrummet och utspringet på exempelvis skolornas entrétrappor.

– Det är kanske den lilla delen av studenten. Den stora delen är att träffa anhöriga, åka flak, träffas hemma och gå ut och ha kul på kvällen. De delarna äger man själv.

Har ni några rekommendationer i de delarna?

– Nej, det är den första delen vi äger. Det ligger inte på oss att varken rekommendera eller komma med förslag där. Där handlar det om att följa övriga rekommendationer.

LÄS MER: Så mörkade kinesiska myndigheter virusutbrottet

Alternativt firande

I Göteborg kommer gymnasieskolorna tänka likadant. I kranskommunerna finns utrymme för enskilda detaljbeslut.

– Visst skulle det kunna bli olika varianter. Nu har vi fattat ett gemensamt beslut om firandet. Respektive kommun får återkomma till sina skolor med det. Jag har pratat med de andra utbildningschefer. De är rätt så överens.

I Kungsbacka kommun är förhoppningen att man ändå ska kunna få till någon form av firande för studenterna, om än i mindre skala.

– Vår ambition är att vi ska ha ett alternativt firande, inom de riktlinjer som finns, säger Cynthia Runefjärd, förvaltningschef för gymnasium och arbetsmarknad i Kungsbacka kommun.

Hon berättar att de har samråd med elevrepresentanter om hur de ska kunna ordna det på bästa sätt för att få till ett firande inom Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är en så stor händelse i studenternas liv, jag tycker att det är väldigt viktigt att de ska få ett minne för livet, om än i väldigt annorlunda och inte lika storslagen form. Vi ska göra det bästa vi kan för att ge dem ett minne för livet, säger hon.

LÄS MER: Tegnell om smittspridningen i Göteborg: "Förstår oss inte riktigt på det"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.