Efter den omfattande smittspridningen på Kolla i Kungsbacka larmar facket om arbetsmiljöproblem.
Efter den omfattande smittspridningen på Kolla i Kungsbacka larmar facket om arbetsmiljöproblem.

Facklig kritik efter smitta på äldreboende i Kungsbacka

Efter den omfattande spridningen av corona på äldreboendet Kolla i Kungsbacka riktar facket skarp kritik mot Vardaga som driver det privata boendet.
– Jag tror att underbemanning, stress och hög personalomsättning påverkat smittspridningen, säger Elpida Georgitsi vid Kommunal. Från företagets sida menar man att det i grunden handlar om en omorganisation som tar tid att sätta sig.

ANNONS
|

Det var i slutet av förra veckan som ett omfattande coronautbrott på äldreboendet Kolla i Kungsbacka blev känt. Förutom besöksförbud sattes olika åtgärder in för att dämpa smittspridningen.

Nu larmar fackliga Kommunal och enskilda medarbetare på boendet om att det i grunden handlar om att omfattande arbetsmiljöproblem påverkat smittspridningen.

LÄS MER: Nytt besöksförbud på äldreboenden i Kungsbacka

Fram till att omfattningen av smittan blev offentlig och förändringar gjordes kunde personal arbeta på en avdelning där det fanns covid-19 för att sedan fortsätta på en avdelning där boende inte hade smittats.

”Det blev snabba ryck med att få till det”

En undersköterska som vill vara anonym berättar:

ANNONS

– Så var det under flera veckor. Men när spridningen blev känd blev det snabba ryck med att få till det. Då skulle de sjuka plötsligt flyttas till en och samma avdelning. Man borde förstås ha gjort det mycket tidigare, säger hon.

 Elpida Georgitsi, regionalt fackligt ombud vid Kommunal.
Elpida Georgitsi, regionalt fackligt ombud vid Kommunal. Bild: Kent Hansson

Vardagas regionchef Gertrud Öjetoft bekräftar att personal under den period som smittan ökade kunde arbeta på en avdelning där smitta fanns för att sedan arbeta på en avdelning där smitta inte konstaterats.

– Men inte under samma dag, detta enligt de riktlinjer vi fått. Nu har vi sedan förra veckan alla covid-sjuka isolerade på en avdelning och byter inte den personalen med andra avdelningar, säger hon.

Från fackligt håll menar man att det är bemannings- och arbetsmiljöproblem som utgör grund för problematiken på boendet. Färre vårdanställda har ökat belastningen och påverkat vårdkvalitén negativt, menar man. Vardaga tog över för ett drygt år sedan och vid förhandlingar om nedskärningar varnade facket för konsekvenserna.

LÄS MER: Omfattande coronautbrott på äldreboende: ”Läget är allvarligt”

– På årsbasis har man i verksamheten minskat med en personal på heltid under dagtid. I vår riskanalys varnade vi för en rad allvarliga brister – och det inte blev inte bättre av att det kom en pandemi. Våra medlemmar har haft det jättetufft och känt sig otillräckliga. Jag tror att underbemanning, stress och hög omsättning på personal ligger till grund för den ökade smittspridningen, säger Elpida Georgitsi, regionalt fackligt ombud vid Kommunal.

ANNONS

Har slutat på grund av bristerna

Under året är det enligt Kommunal anställda på Kolla som valt att sluta på grund av belastningen. Hur många är oklart.

– Jag har ingen exakt siffra eftersom jag inte har fått ut den från arbetsgivaren. Inte minst är det många duktiga undersköterskor som har slutat, säger Therese Åberg, regionalt skyddsombud vid Kommunal och fortsätter:

– Omsättningen på personal har resulterat i ett glapp i verksamheten. Det tar tid att få in nya som ska lära sig rutinerna och det tar tid från personal som redan har fullt upp.

Gertrud Öjetoft är regionchef på Vardaga.
Gertrud Öjetoft är regionchef på Vardaga. Bild: Vardaga

Regionchefen Gertrud Öjetoft betonar att företaget vidtagit olika åtgärder efter spridningen och att man inte haft någon ny smitta sedan i fredags.

Borde ni ha agerat tidigare?

– Det tror jag hade varit svårt. Det här är en väldigt komplex verksamhet, man kan inte flytta runt människor hur som helst, säger hon.

Kommunal riktar kritik mot underbemanning och stress. Din kommentar till det?

– Vi har förändrat en organisation och det kan förstås upplevas som påfrestande. Som vid all förändring kan det ta tid att komma in i de nya rutinerna. Vi hade samma bemanning i våras – men då hade vi ingen smitta på boendet, säger hon.

ANNONS

Det är flera som har slutat?

– Jag har inga siffror på det, äldreomsorgen har överlag hög personalomsättning, det finns många som går vidare eller börjar plugga. Men det är beklagligt att man väljer att sluta – vi vill ha kvar vår duktiga personal, säger Gertrud Öjetoft.

ANNONS