Kungsbacka har nu infört besöksförbud på alla sina äldreboenden. Det ska gälla som minst fram till 12 december. Ett av äldreboenden som drabbas är Kolla äldreboende.
Kungsbacka har nu infört besöksförbud på alla sina äldreboenden. Det ska gälla som minst fram till 12 december. Ett av äldreboenden som drabbas är Kolla äldreboende.

Kungsbacka inför nytt besöksförbud på äldreboenden

Kungsbacka kommuns alla äldreboenden har sedan igår åter besöksförbud. Orsaken är både en stor samhällsspridning i kommunen och att personalen behöver chans att ställa om.
– Vi vet att det här är jättetufft för de som bor på boendet och närstående, säger vård- och omsorgschef Lillemor Berglund Andreasson.

ANNONS
|

Kungsbacka kommun var i torsdags en av de kommuner som fick tillstånd av Folkhälsomyndigheten att införa tillfälliga besöksförbud på särskilda boenden från 3 december till 12 december. Och på fredagen kom besked om att ett sådant nu råder.

– Vi behöver ett skarpare skydd just nu, för att skydda de som bor på vård- och omsorgsboenden, men det handlar också för oss om att hantera en mycket ökad arbetsbelastning i våra verksamheter, säger Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef för vård- och omsorg i Kungsbacka kommun under en pressträff.

Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef för vård- och omsorg i Kungsbacka kommun
Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef för vård- och omsorg i Kungsbacka kommun Bild: Ciprian Gorga

LÄS MER:FHM: Besöksförbud på äldreboenden i 32 kommuner

Hon tillägger senare att personalsituationen är en tung faktor.

– Vi behövde få några dagar för att planera om och prioritera om i våra verksamheter. Det var skälet till att vi begärde besöksförbud. Vi vet att det här är jättetufft för dem som bor på boendet och närstående, säger hon.

ANNONS

Andra åtgärder viktigare

Kommunen har under pandemin haft totalt 50 smittade på vård- och omsorgsboenden och korttidsenheter. Enligt Lillemor Berglund har de i dagsläget 14 konstaterade fall fördelat på två boenden. De har även precis återöppnat ett korttidsboende för covidsjuka.

Maria Ryberg-Mo, Smittskyddsläkare i Region Halland, konstaterar att smittan under pandemin sällan kommer in på äldreboenden via besökare. De har inga invändningar mot ett besöksförbud, men betonar att det har skett på kommunens initiativ.

– Besöksförbudet är ett komplement tillsammans med andra åtgärder, som man tar till i sista hand. Men vi ser inte att det skulle vara lösningen på problemen med smittspridningen. De andra åtgärderna som ske parallellt är avsevärt viktigare, säger hon och syftar på exempelvis hygienrutiner och skyddsutrustning.

Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare Region Halland
Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare Region Halland Bild: ALLAN KARLSSON

Regionen ser att det är de norra delarna av Halland som är hårdast drabbat av coronasmittan just nu och att samhällsspridningen är störst i just Kungsbacka.

– Man kan se att det är ganska snarlikt i Kungsbacka som i andra kommuner i Storgöteborg och det är mycket pendling över länsgränsen. Vi tror att det är en bidragande orsak, säger Maria Ryberg-Mo.

Totalt har 7 414 fall konstaterats i Halland sedan pandemin startade, varav cirka en fjärdedel i Kungsbacka. Totalt har 110 personer avlidit. Den 3 november infördes särskilda allmänna råd i Halland på grund av den ökade smittspridningen, de förlängdes senare och gäller nu fram till lucia.

ANNONS

Under torsdagen kunde GP berätta att Kungsbacka kämpar med ett omfattande utbrott på ett av deras 11 boenden.

– Det är en väldigt pressad situation, säger Maria Ryberg-Mo.

Nu går kommunen ut med att det är boendet Kolla som drivs av den privata entreprenören Vardaga som är hårt drabbat.

LÄS MER:Omfattande coronautbrott på äldreboende: ”Läget är allvarligt”

Enligt Gertrud Öjetoft, regionchef för Vardaga, så har ett 20-tal personer konstaterats smittade de senaste 2,5 veckorna.

Är det någon som har avlidit?

– Ja, det är människor som har avlidit, men sen vet inte vi om de har avlidit på grund av covid-19, även om de varit smittade. Jag vill inte prata om hur många det är. Det är av hänsyn till närstående, säger hon.

Det är både personal och boende som har smittats i utbrottet trots att hygienrutinerna och andra åtgärder vidtagits, enligt Vardaga.

– Jag vill inte spekulera i hur smittan har spridit sig, det man kan konstatera är att det dels kan vara svårt att isolera människor, vi jobbar med demenssjuka som kan vara svåra att hålla från varandra, säger Gertrud Öjetoft.

Hon beklagar att de fått in smittan på sitt boende, trots att de hela tiden jobbar på att ha bra rutiner för att hålla den ute. Hon uppger att de i dagsläget inte har någon smitta på sitt andra boende i Kungsbacka, Vickans äldreboende.

ANNONS

Göteborg anmäls för besöksförbud

Precis som de flesta andra kommuner i Sverige kom smittan in på äldreboenden i Kungsbacka i våras. Då ville kommunen inte berätta vilka boenden det rörde sig om, men i GP:s livegranskning kunde vi bekräfta att smittan fanns på tre boenden. Vickans var då ett av dem.

– Det var ungefär som ett undantagstillstånd. Vi kände alla som om vi var i en annan värld. Vi var i krig mot covid-19, sa Inger Bergstedt, enhetschef till GP då.

LÄS MER:Fler kommuner avråder från besök på äldreboende

I Göteborg har det funnits en politisk vilja att återinföra besöksförbud, vilket i mitten av november ledde till skärpta restriktioner. Då uppmanade Babbs Edberg, samordnare för äldreomsorgens insatser mot det nya coronaviruset, göteborgarna att inte besöka sina nära och kära på stadens äldreboenden.

– I ett beslut som kommunstyrelsen tog i onsdags gav man stadsledningskontoret i uppdrag att möjliggöra ett besökstopp. Det uppdraget har vi tillsammans med smittskydd jobbat vidare med och landat i förstärkta besöksrestriktionerna, sa hon då till GP.

Kommunen saknas på Folkhälsomyndighetens lista över de som nu fått grönt ljus till att införa ett regelrätt besöksförbud. De har också, sedan de nya restriktionerna infördes, anmälts till förvaltningsrätten.

Anmälaren skriver att Göteborgs stad ”olovligen infört besöksstopp på äldreboenden i staden.” Hen fortsätter: ”ser man på hur det är utfört så blir resultatet att folk hindras från att dels besöka sina närstående eller att ta med dem ut. Resultatet av kommunens beslut blir därför ett förbud även om de kallar det för restriktioner”

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS