Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

En annorlunda jul på Tjolöholms slott

Trots brinnande pandemi och en ovanligt mild november har julen kommit till Tjolöholms slott. I år anordnas tre julstämningshelger på slottet.
– Vi ville passa på att hitta på något roligt. Det är alltid kul att komma iväg på en utflykt, säger besökaren Christoffer Lennartsson.

I entrén står en sju meter hög julgran, klädd i vitt och silver.

Sammanlagt finns tio julgranar i slottet, och bortsett från ljudet av fågelkvitter och de soldränkta slottsrummen kan årets första julkänsla finnas på Tjolöholms slott.

I över 30 år har julmarknader anordnats på slottet i Fjärås, men i år är traditionen pausad. Istället bjuds det på julstämning under tre helger i november.

– Det gäller att hitta lösningar som fungerar, så att vi kan ta emot besökare på ett bra sätt. Det är ett väldigt, väldigt märkligt och utmanande år för alla, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott.

Satsar på utomhusmiljöer

Till skillnad från en vanlig jul på slottet hålls inga guidade visningar denna november. Sedan i mars säljs istället 20 biljetter i halvtimmen, och gästerna får gå runt på egen hand och upptäcka huset.

LÄS MER: Annorlunda halloween lockar barnfamiljer till Universeum

LÄS MER: Bibliotek och museer stänger i Göteborg

En stor del av årets julstämning går att hitta utomhus, och samtidigt som färre besökare får plats i slottet har man sett en kraftig ökning av promenadbesökare sedan pandemins start.

– Vi har satsat mycket på att pynta utomhus. Vi är jätteglada att vi har hela det här området. Många kommer hit för att promenera utomhus med sin familj, säger Karin Kvicklund.

Och även besökarna upplever en skillnad.

”Ögongodis”

– När vi var här sist var det julmarknad, så det var ju knökfullt. Det är annorlunda i år, det känns lite lugnare, men folk vill nog ändå komma ut. Vi ville passa på att hitta på något roligt, säger besökaren Christoffer Lennartsson.

LÄS MER: Tjolöholms slott blir en lyxig bazaar från sekelskiftet

LÄS MER: Sommarteater från big bang till domedagen på Tjolöholms slott

Han är där tillsammans med sin familj. Sist de var här var flera år sedan.

– Vi bor i Göteborg så det är roligt att komma iväg en bit och titta lite på något ställe som man kanske inte besöker varenda vecka. Det är kul att se något mer än sin vanliga lekplats och område, säger Helena Lennartsson.

Ewa och Daniel Ridings besöker slottet ofta. Bild: Olof Ohlsson
Ewa och Daniel Ridings besöker slottet ofta. Bild: Olof Ohlsson

Paret Ewa och Daniel Ridings är vana slottsbesökare. I år planerar de inte att gå in i själva slottet, men att promenera i trädgårdarna går bra.

– Det är en väldigt bra plats att åka till året om faktiskt. Det är väldigt mycket folk här i dag, mer folk än vanligt. Jag antar att verksamheten inne i slottet lider, de flesta är nog utomhus nu, säger Ewa Ridings och tittar ut mot havet vid slottets baksida.

– Det är verkligen ögongodis om inte annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.