Bibliotek och museer stänger i Göteborg

Göteborgs stad stänger Stadsbiblioteket och kommunens museer. Fredagens beslut gäller från och med helgen och tillsvidare, men kan komma att förlängas.
– Allt beror på hur smittspridningen utvecklas, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L).

ANNONS
|

Under fredagen beslutade Göteborgs stad med ytterligare åtgärder för att hejda smittspridningen i kommunen. Bland annat kommer Stadsbiblioteket samt kommunens museer att stänga, det vill säga Konstmuseet, Stadsmuseet, Röhsska och Konsthallen, redan från nu i helgen. Även Stora teatern kommer att hålla stängt för all publik verksamhet.

Hur länge Stadsbiblioteket, museerna och Stora teatern kommer att hålla stängt beror på hur smittspridningen utvecklas och beslutet gäller tillsvidare.

LÄS MER:Göteborg förbereder att stänga bibliotek och museer

– Stadsbiblioteket är ju luftigt och stort men många av bibliotekets besökare tar sig dit med bussar och spårvagnar från hela stan så detta är framför allt ett sätt att minska trycket på kollektivtrafiken, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L).

ANNONS

Gemensamt politiskt beslut

Det var hon som vid lunchtid fattade det formella ordförandebeslutet om att stänga Stadsbiblioteket och stadens museer, men hon understryker att det råder politisk enighet i kommunens presidium om åtgärderna.

– Ja, så är det. Detta är inget som jag har hittat på själv. Men det är alltså en tillfällig stängning. Sedan får vi se vad som händer. Målet är ju att Göteborg får stopp på smittspridningen.

Nu vidtar ett omfattande praktiskt arbete med hur reserverade låneböcker ska kunna hämtas upp och framförallt lämnas tillbaka på Stadsbiblioteket. Man tittar också på olika digitala lösningar och funderar som bäst på hur verksamheten ska styras upp i kommunens övriga bibliotek, som alltså inte kommer att hålla stängt.

Troligen inga ändrade öppettider

– Vi funderar på öppettider och bibliotekens övriga funktioner och liknande. Det blir till exempel ingen som helst programverksamhet där längre, men det har vi knappt haft den senaste tiden.

Ann Catrine Fogelgren ser dock ett problem i att begränsa bibliotekens öppettider, något som tidigare varit på tapeten.

– Ju kortare tid biblioteken är öppna, desto trängre blir det i lokalerna. Det kan tvärt om vara bra att dra ut på öppettiderna så mycket som möjligt. Men det troliga är väl att de håller öppet samma tider som idag.

ANNONS

Servicen flyttas ut på andra bibliotek

Kommunen kommer även att placera ut ”snabbdatorer” på de lite större biblioteken i Frölunda, Biskopsgården och Angered för dem som saknar dator eller internetaccess i hemmet.

– Vi flyttar helt enkelt ut mycket av den service som Stadsbiblioteket erbjuder idag, säger Ann Catrine Fogelgren.

Under fredagen beslutade kommunen också att införa besöksförbud på stadens äldreboenden.

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln stod att beslutet att stäng Stadsbiblioteket och de kommunala museerna skulle gälla fram till sista november. Rätt är att beslutet gäller tillsvidare.

LÄS MER:Coronakonflikt i Göteborg – om språkkrav på omsorgspersonal

LÄS MER:Göteborg förbereder att stänga bibliotek och museer

ANNONS