Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Efter livstidsdomen – vänder sig till kändisadvokaten

Den 26-årige mannen dömdes till fängelse på livstid för mord och mordförsök i Borås. "Jag är oskyldig", försvarade han sig i polisförhör. Nu när han har överklagat domen har han valt att kalla in kändisadvokaten Thomas Bodström. Men det var inte hans förstahandsval.

Den 20 oktober föll domen i Borås tingsrätt – den 26-årige mannen dömdes för ett mord och två mordförsök och straffet blev fängelse på livstid.

Ytterligare två personer dömdes, de till mordförsök till fängelse i tolv år.

Händelsen det handlar om utspelade sig i på Hässleholmen i Borås kvällen den 22 mars. Trion ska då ha gått runt i området på jakt efter sina offer. Till slut hittade de dem – i ett låst trapphus. Under pistolhot tvingades de öppna entrédörren och attacken startade. En kille som endast var 18 år dog och hans vänner skadades svårt.

LÄS MER: 18-åring dödad med kniv i trapphus – en döms till livstid

Åklagaren: Livstid för alla

Nu har domen överklagats. Åklagaren anser att alla ska dömas till fängelse på livstid medan de själva vill frias helt, alternativt få sänkta straff. "Grund för yrkandena är att det inte ar styrkt att NN begått de åtalade gärningarna", skrev den livstidsdömde mannens advokat. Men det är inte den advokat som stått vid hans sida under utredningen och tingsrättsförhandlingen. Hans nya advokat heter Thomas Bodström.

I en handling som den livstidsdömda 26-åringen skickade till Borås tingsrätt dagarna efter domen skriver han "Jag har fått lagens hårdaste straff livstid. Eftersom jag och min nuvarande advokat har olika uppfattningar om hur mitt försvar ska skötas i hovrätten så vill jag på grund av de här meningsskiljaktigheterna byta advokat".

"Då det är av yttersta vikt att en klient känner förtroende för sin advokat och att det råder enighet om på vilket sätt försvaret skall skötas i Hovrätten, särskilt mot bakgrund av att klienten fått livstids fängelse i tingsrätten, anser jag att NN skall få byta offentlig försvarare", var hans tidigare advokats, Peter Wall, svar till tingsrätten.

LÄS MER: Trio åtalas för dödsattacken: "Du ska dö"

Fyra alternativ

26-åringen nämnde fyra advokater som han kan tänka sig. Den han allra helst ville ha är stjärnadvokaten Johan Eriksson.

Johan Eriksson försvarar just nu terrormisstänkte Rakhmat Akilovs men har tidigare försvarat både den kvinna som dömdes till livstid efter att ha styckat sin kärleksrival i Askersund för några år sedan. Han företrädde också den hemliga polisagenten Peter Rätz.

I ett mejl till tingsrätten skriver Johan Eriksson att han talat med mannen "och förklarat att jag inte kan åta mig uppdraget som hans offentlige försvarare".
Inte heller 26-åringens andra- och tredjehandsval tackade ja. I handlingar från tingsrätten framkommer det att den ena tackade nej på grund av "tidsskäl".

LÄS MER: 18-åring knivmördad - det bröt tystnadskulturen 

Fjärdehandsvalet – Bodström

Thomas Bodström. Bild: TT
Thomas Bodström. Bild: TT

Först på fjärde och sista plats på den livstidsdömde mördarens lista över önskade advokater kommer den tidigare justitieministern Thomas Bodström. I ett samtal till tingsrätten meddelades att han tackar ja till uppdraget.

26-åringen har som sagt nekat till brott under hela utredningen.
– Jag förnekar brottet och jag har inte med det att göra, sa han i polisförhör och fortsatte.
– Jag har varken försökt döda eller dödat någon. Så jag är oskyldig 

Han påstår i förhör att han inte knivhuggit någon till döds.
– Varför skulle jag vilja döda NN1? Frågar det nu. Svara. Varför skulle jag vilja döda NN2 eller han den andra NN3. Varför?

Det är ännu inte utsatt när rättegången i hovrätten kommer att vara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.