Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

18-åring knivmördad - det bröt tystnadskulturen

En 18-årig man dog efter att ha fått ett knivhugg i bröstet. Två av hans kamrater fick livshotande stickskador. Nu åtalas tre medlemmar i ett kriminellt nätverk i Borås för mord och mordförsök.

Den brutala brottsserien ägde rum den 22 mars i Hässleholmen, av polisen nyligen uppgraderat till ett "särskilt utsatt område".

Det är inte ofta dåd av den här typen, utförda i gängmiljöer, leder fram till rättegång. Men i går presenterade åklagare och polis ett åtal i ärendet.

Mönster brutet

- Det har tidigare varit en så kallad tystnadskultur i Hässleholmen. Vi vill påstå att det här fallet bryter mönstret och trenden något, eftersom att här har vi personer, målsägande, vittnen och anklagade, som berättat om sina iakttagelser, sade kammaråklagare Patrik Tilly under en presskonferens.

De som nu ställs inför rätta – en 26-åring, en 24-åring och en 23-åring – är alla mycket välkända av de rättsvårdande myndigheterna.
- De misstänkta tillhör en kriminell konstellation som driver sin verksamhet i den stadsdel där angreppen skedde, konstaterar kommissarie Göran Arvidsson.

Gärningsmannagruppen kom i bil, stannade vid en vägbom, delade upp sig och spanade efter sina offer.

"Patrullerade" med vapen

Efter en stund körde de vidare till en annan vändplats och fortsatte sin "patrullering", beväpnade med pistoler och knivar.

Enligt stämningsansökan påträffades de tre offren i en låst trappuppgång.
Genom hot tvingades de öppna – och efter de inleddes en besinningslös attack.

- Bakgrunden är, enligt vår uppfattning, någon typ av bötning. Målsäganden har inte betalat och skulle straffas, förklarar Arvidsson.
Huruvida det rört sig om en påhittad eller faktiskt skuld är oklart.

En av dem som överfölls, en 18-åring, avled.

Två kompisar till honom var millimeter från att möta samma öde och räddades endast beroende på snabba insatser från sjukvården.

Ockuperade lägenhet

Förövarna försvann från platsen i en silverfärgad Audi A4 .
Ett par dagar senare tog de, via en mellanhand, över en annan persons lägenhet i ett bostadsområde i norra Borås.
Där höll de sig gömda under nästan två veckor – och slog samtidigt sönder stora delar av inredningen.

Den ordinarie hyresgästen flydde till vänner i Halmstad. Enligt honom uppges gruppens 26-årige ledare ha sagt:

"Vill du att jag ska vara lika äcklig mot dig som mot de andra personerna? Rubriker som de i dagens tidningar, det är vi som orsakar det"

Alla tre nekar till brott.

26-åringen säger dock i förhör att han själv endast medverkat med slag och sparkar och att det var "en av de andra två tilltalade som med kniv tillfogade målsägandena deras skador".

 

Mest läst