Flera brandmän har sagt upp sig från Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.
Flera brandmän har sagt upp sig från Södra Bohusläns räddningstjänstförbund. Bild: Carin Jacobsson

Brandmän säger upp sig i protest

Södra Bohusläns räddningstjänstförbund har den senaste tiden tampats med ett stort antal uppsägningar. I Lilla Edet har tio deltidsbrandmän sagt upp sig och i Stenungsund har 23 industribrandmän sagt upp sig – i båda fallen i protest mot förbundets lönesänkningar.
– Det är klart det är en oro kring det här, säger Linda-Marie Hermansson (C) ordförande i direktionen i SBRF.

ANNONS

Efter att Södra Bohusläns räddningstjänstförbund och facket inte kommit överens om ett nytt lokalt avtal har flera brandmän valt att säga upp sig, vilket flera medier rapporterat om. I Lilla Edet har tio av totalt sexton deltidsbrandmän valt att lämna förbundet i protest mot att ersättningen sänktes den första december.

– Det var en reaktion på att vi får en lönesänkning. Man sänker inte löner i Sverige 2019, det skulle man inte acceptera på någon annan arbetsplats, säger Erik Selin, fackligt ombud och en av deltidsbrandmännen som sagt upp sig.

Det är bland annat beredskapsersättningen, den ersättning som deltidsbrandmän får varje månad för att stå redo att åka ut på larm, som minskar. Enligt Erik Selin kan tillägget sänkas från 4300 kronor till 2900 kronor i månaden för en deltidsbrandman.

ANNONS

Södra Bohusläns räddningstjänstförbund, som ägs gemensamt av kommunerna Stenungsund, Tjörn och Lilla Edet, har länge tampats med ekonomiska problem. 2018 gick förbundet fem miljoner back.

Erik Selin är fackligt ombud och en av deltidsbrandmännen som har sagt upp sig.
Erik Selin är fackligt ombud och en av deltidsbrandmännen som har sagt upp sig. Bild: Privat

Enligt Erik Selin väntas Södra Bohusläns räddningstjänst göra en förlust på sju miljoner 2019.

– Det som skapar den stora frustrationen är att man väljer dra ner på utryckningspersonalens löner, säger Erik Selin.

LÄS MER: Räddningstjänst bantas efter tuffa sparkrav

Över 20 industribrandmän har sagt upp sig

När förhandlingarna avslutades tidigare i december valde facket att inte skriva under på en lönesänkning. Även i Stenungsund har förbundet genomfört lönesänkningar bland brandmännen, vilket resulterat i att 23 av 29 industribrandmän på orten valt att säga upp sig, något som även lokaltidningen Nyheter STO uppmärksammat.

Södra Bohusläns räddningstjänstförbund har ett avtal med industrin i Stenungsund där personal är placerad i industrin, men avlönade av förbundet.

– Där är det extra allvarligt för har de ingen räddningstjänst på industrin så får de inte köra någon produktion, säger Erik Selin.

"Enskilda ska inte tappa pengar"

Men enligt Linda-Maria Hermansson (C), ordförande i direktionen i Södra Bohusläns räddningstjänstförbund, pågår fortfarande förhandlingen.

– Vi hade ett nytt förhandlingstillfälle senast i onsdags där arbetsgivaren kom med ett nytt förslag, nu ligger bollen hos Brandmännens fackförbund.

ANNONS

Hon förklarar att man försökt komma fram till ett nytt lokalt avtal med deltidsbrandmännen sedan ett nytt centralt avtal skrevs mellan Brandmännens riksförbund och arbetsgivarorganisationen i våras.

– Vi försöker möta facket på alla punkter vi kan utifrån vad det centrala avtalet ger oss möjlighet till. Min och arbetsgivarens ambition är att det inte ska bli några sänkta ersättningar, säger Linda-Marie Hermansson.

I det centrala avtalet blir beredskapsersättningen lägre, men enligt Linda-Marie Hermansson är tanken att andra ersättningar i det lokala avtalet ska kompensera för det.

– Där får vi jobba på de ersättningar för att den enskilda brandmännen i slutändan inte ska tappa pengar. Det kan vara ersättning som går till utgifter som brandmannen har i samband med utryckning, till exempel bilersättning.

Rykten uppges ligga bakom uppsägningar

Enligt henne är det osanna rykten om kraftigt sänkta löner som ligger bakom det stora antalet uppsägningar.

– Man har såklart rätt att säga upp sig, men då ska man göra det på rätt information.

Varför tror du att så många valt att säga upp sig?

– Jag kan tänka att det är dålig information, om man tror att vi vill ha det centrala avtalet rakt upp och ner då innebär det sänkta ersättningar. Men tanken är att vi ska teckna ett lokalt avtal där.

ANNONS

Facket står fast vid att man vill behålla det tidigare lokala avtalet som de menar var uppskattat av personalen.

– De försöker få oss tillbaka till förhandlingsbordet, men vi vill inte ha en lönesänkning. När arbetsgivaren presenterade ett nytt förslag var kompensationen en höjd bilersättning på 50 kronor i månaden. Men det innebär fortfarande en lönesänkning, säger Erik Selin.

Samtidigt har han förståelse för att förbundet måste hantera sina kostnader.

– Hade man gjort en gemensam åtgärd där alla hade fått sänka sina löner, även cheferna, hade det varit en annan situation. Samtidigt är det cheferna som satt den här organisationen som kostar alldeles för mycket. Det rör sig inte om ett slarvfel.

ANNONS