Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Vulkan-turister evakuerade efter ny spricka

Piloter har gjort en dramatisk upptäckt vid vulkanutbrottet på Island – en ny spricka på 200 meter har öppnats i marken. Platsen har blivit en turistmagnet och nu har flera människor fått evakueras från platsen, skriver SVT Nyheter.

Sedan det första utbrottet den 19 mars har tiotusentals nyfikna begett sig till vulkanutbrottet i Fagradalsfjäll, runt fyra mil från huvudstaden Reykjavik.

Det fanns också folk i området när piloter som flög över vulkanen gjorde upptäckten på måndagen: en ny spricka har uppstått cirka 500 meter från det första utbrottet, rapporterar SVT Nyheter. Personer har evakuerats därifrån då man befarar att de kan vara i fara.

Utbrottet i Fagradalsfjäll har tidigare beskrivits som relativt säkert att bevittna även på ganska nära håll. I andra områden kan vulkanturism innebära fara för livet om man inte har full kontroll över vad man ska göra, skriver TT.

– Om man har grundläggande kunskaper kan man titta på utbrott ganska säkert. Vi har tur, för de allra vackraste utbrotten, som på Hawaii, Island och italienskas Stromboli, tillhör samtidigt inte de mest explosiva, säger den amerikanska geologen Rosaly MC Lopes till National Geographic.

Flera miste livet vid vulkanen

Rosaly MC Lopes varnar dock folk för att slappna av och inte följa råden. När Etna på Sicilien fick ett utbrott 1987 omkom två närgångna åskådare och 2019 miste över 20 människor livet och många brännskadades svårt när vulkanen White Island, Whakaari, i Nya Zeeland fick ett utbrott.

– Om en plötslig explosion inträffar, som vid Etna, måste man titta upp och se var stenarna landar. Men man ska inte springa, bara ducka. Och när stenarna landat då springer man, säger den amerikanska geologen Rosaly MC Lopes till National Geographic.

– På White Island stannade några för att ta bilder. Jag tror att de blev infångade och inte hann springa tillräckligt fort.

Finns planer på att bygga ut vägar för turister

Det senaste utbrottet i området, för 800 år sedan, höll på i 30 år och Fagradalsfjäll tros spruta ut lava längre än de pågående coronanedstängningarna. Därför finns planer för att bygga ut vägar och vandringsleder i närheten av vulkanen, som under sin första aktiva vecka lockade 5 000 besökare.

– Det är helt överväldigande att se jorden formas så här, och på en sådan här skala med ett massivt lavaflöde, säger italienaren och vulkan-turisten Roberto Pagani till Sky News.

Läs också:

Turister flockas vid Islands bubblande vulkan

Följ vulkanutbrottet på Island live i GP:s sändning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.