Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Video av RÚV Iceland, isländsk public service.

Se utbrottet från isländska vulkanen Fagradalsfjall

I 900 år har vulkansystemet Krysuvik legat vilande på den isländska halvön Reykjanes – fram tills i förra veckan. GP direktsänder utbrottet från vulkanen Fagradalsfjall som bedöms vara det första på halvön sedan 1240.

Det var på fredagen den 25 mars som det inträffade ett utbrott i Fagradalsfjall i vulkansystemet Krysuvik på Reykjaneshalvön. Det tycks ha varit resultatet av 50 000 skalv som registrerats på Island veckorna innan.

LÄS MER: Vulkan har vaknat efter 900 år

Krysuvik har varit inaktivt i över 900 år. Senaste gången ett vulkanutbrott inträffade på halvön var år 1240, rapporterar TT som hänvisar till den isländska meteorologiska myndigheten IMO.

LÄS MER: Isländskt vulkanutbrott längre än väntat

Aktiviteten avtar

TT uppger också att isländska myndigheter som slagit fast att utbrottet inte utgör allvarligt hot mot vare sig viktig infrastruktur eller invånarna i kuststaden Grindavík, som är närmsta bebodda område. Området närmast vulkansystemet är obebott och har spärrats av för nyfikna.

Så sent som i lördagen innan utbrottet var beskedet att utbrottet betraktas som litet och att den vulkaniska aktiviteten tycks avta, enligt myndigheter.

"I nuläget betraktas utbrottet som litet och den vulkaniska aktiviteten har minskat något sedan i går kväll" skriver IMO i ett uttalande tidigt på lördagseftermiddagen som citeras av TT.

På onsdagen samma vecka sa Thorvaldur Thordarson, professor i vulkanologi vid Islands universitet, till nyhetsbyrån Reuters att utbrottet kan pågå i flera år.

– Det kan ta slut imorgon eller så kan det pågå i flera årtionden, säger han.

LÄS MER: Över 34 000 jordskalv på Island i väntan på utbrott

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.