Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Världsmetropolen Paris stinker – av en stark doft av urin

Nedstängningen under coronapandemin har gett Parisborna en minst sagt otrevlig konsekvens. När kaféer och restauranger tvingas hålla stängt, utförs behoven i stadens parker, på gator och torg.
– Paris boulevarder stinker, för det pinkas överallt, säger Maria Forsman som bor i den franska huvudstaden sedan tjugo år.

På grund av lockdown är 150 000 butiker och varuhus samt över 200 000 kaféer och restauranger stängda i Frankrike. Vanligtvis är det dit fransmännen går för att göra sina behov när de är ute på stan.

Maria Forsman som arbetar inom sportbranschen har bott i Paris sedan 2001.

Hon liksom många andra parisare ser allt fler män slå en drill utomhus. Medierna kallar fenomenet för en snuskig trend.

– Häromdagen stod en kostymklädd flott monsieur med läderportfölj och kissade mot det där trädet, säger hon och pekar när vi träffas nära Saint Lazare stationen i de centrala stadsdelarna.

Maria berättar att mannen inte var det minsta generad.

– Det stank. Jag var tvungen att hålla andan. I allmänhet luktar Paris som tjock ärtsoppa just nu, tycker finlandssvenska Maria från Helsingfors och som har en del av släkten i Sverige.

LÄS MER: Resa: Paris i täten för idén om ”15-minutersstaden”

Måste planera sina ärenden

För att undvika kisskris tvingas hon tajma sina utflykter noggrant.

Det innebär att räkna och dividera.

– Det blev varken te eller kaffe innan jag gick ut nyss. Nu klarar jag mig i någon timme innan jag måste hem och kissa igen.

Maria undviker Paris allmänna toaletter och menar att de sällan är lika rena som i Skandinavien. Dessutom kan de vara svåra att hitta.

– Vid besök i Göteborg har jag märkt att luften förnyas av havsbrisar. Men det gör den inte här. För Paris ligger som i en gryta, säger hon.

Att kissa på gatan är förenligt med böter från 68 till 450 euros i Frankrike.

LÄS MER: Forskare varnar efter coronavirus i avloppsvatten

Paris sista urinoar

Det vill taxichauffören Nassim undvika.

Han har stannat sin taxi på boulevard Boulevard Arago i de södra stadsdelarna.

– Även om urinen svämmar över på marken har jag inget annat val, säger Nassim förtvivlat och rusar in i metropolens sista urinoar av det gamla slaget.

Den liknar en stor metallbumling och ligger framför fängelset Prison de la Santés höga murar.

– Kaféerna är ju stängda och nu är det en fråga om sekunder, säger han och drar ned gylfen.

Med tanke på boulevardernas fyrahundra offentliga toaletter "Sanisette" borde det i praktiken vara lätt att göra sina behov. De är dessutom gratis.

Men i medierna klagas det på att de ibland är sönder eller att de kantas av långa köer.

Fast jag gillar inte att visa stjärten

Populär guide till offentliga toaletter

Författaren Cécile Briand håller med om det. Hon har skrivit handboken ‘Var kan man kissa i Paris’ (Où faire pipi à Paris?).

Den har blivit en bestseller under coronakrisen.

– På stadens kyrkogårdar finns de renaste offentliga toaletterna. Dessutom är de nästan alltid lediga då folk undviker dystra platser, berättar Cécile.

Toalettkrisen får dock flera kvinnor att dra upp kjolen och ned med underbyxorna för att huka sig ned bakom en bil.

Men det är inget för Cecile. Likt många andra parisiskor har hon istället köpt en kisstratt, som finns med i handväskan.

Blir hon nödig går det att stå upp och kissa.

– Fast jag gillar inte att visa stjärten. Därför kan jag sällan använda den, säger hon.

LÄS MER: Paris – en spökstad när det blir utegångsförbud

Kissande män förstörde rulltrappa

Över 2 miljoner kronor om året har reparationerna kostat för en av rulltrapporna på Europas största järnvägsstation Gare du Nord.

– Främst berodde det på folks pinkande, berättar Isabelle Collin ansvarig för statliga järnvägsbolaget Transilien SNCFs Nudge avdelning.

Där inspireras man nu av amerikanen Richard Thalers teorier om att låta mjuka styrmedel påverka människors beteende, utan att begränsa individens möjlighet att välja själv.

2017 tilldelades han Nobelpriset i ekonomi.

Isabelle vill inte använda ordet urinsabotage och vägrar att fördöma resenärerna.

– I detta fallet puffar vi för positiva känslomässiga målningar och det funkar, säger hon med ett leende.

Målning dämpar det offentliga kissandet

Vi träffas på Gare du Nord-stationen. Tills för några decennier sedan gick direktvagnar härifrån till Göteborg om somrarna.

Målningarna föreställer en sportpublik med glada eller spända reaktioner.

– Vi som passerar förbi här blir liksom spelare i en spännande match. Då har ingen lust att kissa här, säger passageraren Nagati som märkt att kissandet vid rulltrappan gått ned sedan målningen kom upp.

– Det stämmer. Kissandet har gått ned med hela åttio procent visar en undersökning. En fantastisk siffra, säger Isabelle Collin.

För att försöka få stopp på det olovliga urinerandet på boulevarderna, har franska uppfinnare i sin tur lanserat röda ekologiska urinoarer med växter på toppen.

– Dessutom tjänar min urin som gödning till växterna. Så bra, kommenterar Jean-Pierre med ett brett leende under det att han lättar på trycket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.