Världskända sjön håller på att torka ut

Titicacasjön är förmodligen Sydamerikas kändaste sjö. Men nu är världens högst belägna navigerbara sjö i trubbel. Vattnet håller nämligen på att försvinna.

ANNONS
|

Runt tre miljoner människor lever och är beroende av den stora Titicacasjön som ligger vid gränsen mellan Peru och Bolivia. Den kända sjön attraherar tusentals turister varje år och på 3 800 meters höjd är sjön en av de högst belägna sjöarna i världen som anses vara stor nog att navigera på.

Men en sällsynt vintervärmebölja har gjort att vattnet börjat dra sig tillbaka mer än vanligt och det skapar oro i städerna runt sjön, rapporterar CNN.

– Vi vet inte vad vi ska göra nu tills december eftersom vattnet kommer fortsätta att försvinna, säger Nazario Charca, vars verksamhet är att ta ut turister på turer på sjön, till den amerikanska tv-kanalen.

ANNONS

Sjön är också hem för minst tre ursprungsbefolkningar i området och har lockat turister i åratal med det kristallklara vattnet i kontrast till den blåa himlen uppe på hög höjd.

Industrierna lider

Och just höjden gör sjön ännu mer sårbar. Jämfört med en sjö på havsnivå utsätts Titicacasjön för en större andel strålning från solen vilket i sin tur gör att vattnet lättare avdunstar från sjön.

Att vattennivån höjs och sänks i sjön hör till vanligheterna men inte så kraftigt som det märks av i år. De extrema skillnaderna beror på klimatkrisen i världen och enligt Sixto Flores, direktör för Perus meteorologiska och hydrologiska myndighet i Puno, var nederbörden i genomsnitt 49 procent mindre mellan augusti 2022 och mars 2023. En period då vattennivåerna ofta återhämtar sig på sjön, skriver CNN.

I den takt som nu sker kommer vattennivåerna ligga på rekordlåga nivåer runt december i år. Något som både påverkar fiske- och jordbruksnäringen i området. Det finns även tecken nu på att turistnäringen kommer att drabbas, eftersom turistfärjor nu blir strandade i det låga vattnet.

LÄS MER:Torkan förödande för jordbrukarna vid Medelhavet

LÄS MER:Så slår torkan till mot Spanien

LÄS MER:För vinodlarna är extremvädret redan vardag

ANNONS