USA varnar medborgare från att åka till Europa

USA:s utrikesdepartement har gått ut med en officiell varning till sina medborgare om att resa till Europa på grund av förhöjda terrorhot mot världsdelen.

ANNONS
|

På grund av risk för nya terrordåd i Europa varnar nu USA:s utrikesdepartement sina medborgare från att resa till världsdelen. Utrikesdepartement skriver att det stora antalet turister som väntas besöka Europa under sommaren ökar risken för terrordåd.

Varningen gick ut under tisdagen och skickades ut efter att USA har fått information om det finns allvarliga risker för terrorattentat mot stora event, turistområden, restauranger, köpcenter och områdensom flygplatser och järnvägstationeri Europa den närmaste tiden.

Bland annat pekas fotbolls-EM i Frankrike ut som ett tänkbart mål för terroristattacker.

På sin hemsida skriver USA:sutrikesdepartement att Frankrike har förlängt undantagstillståndet i landet till och med den 26 juli. Förutom fotbolls-EM arrangeras även världens största cykeltävling, Tour de France, i Frankrike under sommaren. En tävling som varje år lockar hundratusentals besökare.

ANNONS

Amerikanska medborgare som befinner sig i Europa uppmanas nu att vara extra vaksamma när de befinner sig vid offentliga platser somolika resecentrum. Amerikanerna uppmanas även att om det går undvika folksamlingar och hålla sig uppdaterade med information från myndigheter och media.

Omkring 2,5 miljoner personer väntas då resa till Krakow i Polen.USA:sutrikesdepartement uppmanar nu medborgare som planerar att resa till eventet att skaffa sig kännedom om landets lokala infrastruktur på grund av det stora antalet besökare.

Polen kommer att förstärka sina gränskontroller ilandet mellan den 4 juli och 2 augusti och människor som ska resa till landet måste enligt USA:sutrikesdepartement vara beredda på att det kommer att bli tal om omfattande säkerhetskontroller vid inresan till landet.

Magnus Norell är terroristforskare på totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI. Han menar att varningen ska ses som en genrell varning.

– Min känsla är att med vetskapen om hur det fungerar i USA så tror jag att man skulle säga det uttryckligen om man visste att det finns ett specifikt hot mot fotbolls-EM. De har gjort det ett par gånger i samband med att det har hänt saker, att amerikanska medborgare uppmanas att vara extra uppmärksamma vid events och allmänna platser. Jag ser det som osannolikt att USA i det här läget har kännedom om ett specifikt hot. Det här handlar troligtvis med om att man vill varna sina medborgare inför semesterperioden när många amerikaner reser till Europa, säger Magnus Norell.

ANNONS

ANNONS