USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT

Trumps frisöravdrag: 640 000 kronor

Under tio av de femton år som föregick valet av Trump till president betalade han inte en krona i federal inkomstskatt, skriver New York Times. I ett omfattande avslöjande berättar tidningen också om presidentens skatteavdrag för bland annat frisörkostnader, textilier och trädgårdsarbete.

ANNONS
|

Donald Trump betalade 750 dollar (motsvarande knappt 7 000 kronor) i federal inkomstskatt per år 2016 och 2017, det vill säga året han blev vald till president samt hans första år i Vita huset. Det skriver The New York Times med uppgifter från Trumps deklarationer. Tidningen har inte några uppgifter om presidentens deklarationer för åren 2018 och 2019.

Trump kallar avslöjandet för "fake news".

– Först och främst, jag har betalat massor och massor av inkomstskatt också … allt kommer att avslöjas, säger Trump under en presskonferens.

LÄS MER:Analys: Kongressen får inte se Trumps deklaration

20 års deklarationer

Tidningen, som har granskat över 20 års deklarationer, rapporterar också att presidenten inte har betalat någon federal inkomstskatt alls under tio av de femton år som föregick valet av Trump till president 2016, med motiveringen att han förlorade mer pengar än vad han tjänade under de åren. ”Mr Trump har haft mer framgång i att spela affärsmogul än att faktiskt vara en”, sammanfattar New York Times.

ANNONS

I ett uttalande säger Trumps advokat Alan Garten att presidenten har betalat flera miljoner dollar i skatt de senaste tio åren. Trump själv har dessutom kallat förlusterna för bokföringsmagi snarare än faktiska förluster. Som han sa under en debatt 2016: ”Jag älskar avskrivningar.”

LÄS MER:Trumps advokat i rätten – hotas av fängelse

The New York Times rapporterar också om en långdragen granskning av Trump som skattemyndigheten IRS genomför. Det handlar om en skatteåterbetalning på 72,9 miljoner dollar för flera år sedan som Trump krävde med hänvisning till ekonomiska förluster. Om Trump fälls i den granskningen kan han bli skyldig att betala över 100 miljoner dollar, skriver tidningen.

Under rubriken ”konsten att skriva av” går New York Times igenom president Trumps vidlyftiga avskrivningar. Det handlar bland annat om 70 000 dollar för att stajla hans hår under inspelningen av tv-serien “The Apprentice.” Eftersom hans palatsliknande hem Mar-a-lago också är en arbetsplats har Trump dragit av kostnader för såväl textilier och matsilver (109 433 dollar) som trädgårdsarbete (197 829 dollar). Även den fotograf som under åren fotat event på Mar-a-lagos exklusiva klubb kategoriseras som affärskostnad och kostnaden på 210 000 dollar kan därmed dras av.

LÄS MER:Trump kallas mobbare i ny bok av tidigare allt-i -allo

Mutades Stormy Daniels?

När Trumps privatekonomi nu kommer ut i ljuset fanns förhoppningar om fler detaljer kring betalningarna till porrskådespelerskan Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels.

ANNONS

Det var i början av 2018 som Wall Street Journal avslöjade att Donald Trumps advokat mutat Stormy Daniels med 130 000 dollar för att inte berätta att presidenten haft en affär med henne. Trump har nekat till anklagelserna men erkänt att han ersatt sin advokat med 130 000 dollar.

New York Times källor innehåller dock inga nyheter om betalningen till Stormy Daniels. Det kan bero på att transaktionen bakats in i ”advokatkostnader”, uppger tidningen.

LÄS MER:Tidigare porrstjärna berättar om relation med Trump

"Räck upp handen"

Ledande demokrater var inte sena med att kritisera presidenten med anledning av tidningsuppgifterna. Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att det visar på "Trumps förakt för arbetande familjer i USA" och partikollegan Chuck Schumer (minoritetsledare i senaten) uppmanar i ett Twitterinlägg alla "som betalat mer i federal inkomstskatt än Trump" att räcka upp handen.

Twitterkontot för demokraten Joe Bidens presidentkampanj har ett inlägg publicerats som anger hur mycket olika yrkesgrupper i snitt betalar i federal inkomstskatt per år – lärare 7 239 dollar, brandmän 5 283 dollar och sjuksköterskor 10 216 dollar. På tisdag ska de två presidentkandidaterna mötas för den första presidentvalsdebatten och just Trumps deklarationer spås bli ett hett ämne då.

Tradition att offentliggöra

I USA har det varit tradition, dock inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer. Donald Trump är den förste amerikanske president sedan Richard Nixon på 1970-talet som nekat att offentliggöra sina deklarationer, vilket har eldat på spekulationer om eventuella ekonomiska oegentligheter.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version förekom en missvisande tidsangivelse samt en felaktig formulering. Rätt är att avslöjandet gäller tio av de femton åren som föregick presidentvalet 2016, samt federal inkomstskatt och inte inkomstskatt i största allmänhet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS