Analys: Kongressen får inte se Trumps deklaration

En tillfällig seger och lättnad för Donald Trump. Högsta domstolen klargör att presidenten inte är immun eller står ovanför lagen. Men Trump slipper att lämna ut deklarationer och finansuppgifter, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson i en analys.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Högsta domstolen, HD, har gjort två överläggningar och lämnat sina beslut. Den ena gäller en domstol på Manhattan som krävt att Donald Trumps revisionsbyrå skall överlämna deklarationer och finansiella transaktioner sedan 2011. Det hänger samman med Stormy Daniels-affären där Donald Trump anklagas för att ha köpt Daniels tystnad efter avslöjanden om att han skulle haft en affär med henne. Trumps advokat tillika fixare Michael Cohen var mellanhand och avtjänar ett fängelsestraff för inblandningen. Daniels advokat har också dömts till fängelse för annan ekonomisk brottslighet.

Domstolen på Manhattan lämnade över ärendet till HD efter en serie utslag i flera lägre juridiska instanser som gått på linjen att Trump måste lämna över sina deklarationer och ekonomiska transaktioner för att det skall kunna fastställas bland annat hur ersättningen till Stormy Daniels hanterats.

ANNONS

HD sänder nu tillbaka ärendet till domstolen som får möjligheten att återigen kräva fram de handlingar som begärts från Trumps revisorer. De nio domarna i HD är överens om att presidenten inte kan hänvisa till immunitet.

Detta är dock en process som kan ta lång tid med rad överklaganden från både Trumps juridiska team och från åklagaren. Att ärendet skulle hinna hanteras och avgöras före presidentvalet i höst är inte troligt.

Det andra ärendet som HD tog upp rörde representanthusets begäran att få tillgång till Trumps deklarationer, men också en rad andra ekonomiska uppgifter. HD beslutade att inte bifalla denna begäran. Beslutet innebär att representanthuset för närvarande inte får någon insyn i Trumps finanser. HD vill se ytterligare utredningar i lägre instanser.

Ordföranden i HD skriver att ”allmänheten har rätt att höra varje medborgares bevis”, vilket inkluderar presidenten. Trumps utnämningar – domarna Brett Kavanaugh och Neil Gorsuch – gick med den liberala minoriteten medan Clarence Thomas och Samuel Alito anförde avvikande mening.

Donald Trump var inte nöjd med utslaget och twittrade:

Domstolar har tidigare visat bred aktning, men inte för mig!

Det är kutym, men inte ett krav, att presidentkandidater som nominerats av sina partier offentliggör sina finanser. Men Trump har vägrat.

ANNONS

Det är en tillfällig seger för Donald Trump att hans deklarationer och omfattande ekonomiska transaktioner inte omedelbart behöver överlämnas till domstolen i New York. Men HD:s besked att presidenten varken är immun eller står över lagen betyder att det är klartecken till att låta de juridiska kvarnarna mala vidare. Som president riskerar Trump riksrätt, men efter presidenttiden kan Trump lagföras som vilken medborgare som helst, såvida inte hans efterträdare som president utfärdar en benådning. Gerald Ford benådade Rickard Nixon, som utan benådningen hade kunnat ställas inför rätta för en rad brott då han avgick i samband med Watergateskandalen.

Nixon tillhör de presidenter som HD beslutat att inte ge speciella privilegier med hänvisning till presidentskapet. Nixon tvingades efter ett HD-utslag att lämna ut de hemliga bandinspelningarna som fällde honom. HD gick också på linjen att tvinga Bill Clinton att vittna i Paula Jones/Monica Lewinskyaffären. Det var lögnerna i det vittnesmålet som ledde fram till riksrätten, där Clinton senare frikändes.

Men med utslaget i HD kan Donald Trump andas ut inför höstens presidentval. Allt talar för att domstolen i New York fortsätter att arbeta med ärendet, men det kan ta flera år innan det är avgjort.

LÄS MER:Trump tar deklarationerna till HD

Läs mer: Trump tar juridisk strid om deklarationer

ANNONS
ANNONS