Under söndagen medgav Donald Trump för första gången att Joe Biden är presidentvalets vinnare, men endast på grund av att valet var ”riggat”.
Under söndagen medgav Donald Trump för första gången att Joe Biden är presidentvalets vinnare, men endast på grund av att valet var ”riggat”. Bild: Evan Vucci

Trump: Biden vann presidentvalet – på grund av fusk

Under söndagen medgav Donald Trump för första gången att Joe Biden är presidentvalets vinnare, men endast på grund av att valet var ”riggat”. Presidenten ångrade sig dock några timmar senare. ”Jag erkänner ingenting!”, skrev han i en ny tweet, där han även konstaterade att kampen om valresultatet är långt ifrån över.

ANNONS
|

USA:s president fortsätter att föra kampen mot det amerikanska valresultatet. Förutom nyheten att han sparkar landets försvarsminister Mark Esper, så har majoriteten av Donald Trumps twitterinlägg handlat om, hittills utan några bevis, hur valet varit riggat.

Demokraternas Joe Biden har dock utropas till segrare av flera stora medier, något presidenten alltså själv vägrat göra – förrän nu.

”Han vann för att valet var riggat”

Under söndagen twittrade presidenten att Joe Biden vann, dock endast på grund av att valet var ”riggat”.

I twitterinlägget påstår Donald Trump att inga valobservatörer fått tillträdde att övervaka rösträkningen. Han nämner också företaget Dominion, en tillverkare av valutrustning, som han tidigare anklagat för att har raderat 2,7 miljoner Trumpröster i hela USA.

ANNONS

Förutom att under en presskonferens tidigare i veckan sagt att ”tiden kommer att utvisa” vilken regeringen som kommer att hantera coronapandemin framöver, är detta första gången som Donald Trump öppnat för att Demokraternas Joe Biden blev vinnaren i valet.

Ändrade sig senare: ”Jag erkänner ingenting!”

Presidentens meddelande skapade snabbt rubriker, men presidenten skrev några timmar senare ihop en ny tweet: ”Han vann bara i ögonen på fake news-medier. Jag erkänner ingenting! Vi har en lång väg kvar att gå. Det här var ett riggat val!”, skrev han.

Trumps inlägg har, som flera av hans tidigare inlägg om valresultatet, flaggats av twitter då sanningshalten i det är ifrågasatt.

Säkraste valet någonsin

Amerikanska myndigheter har tidigare i veckan sagt att årets val var det säkraste i USA någonsin.

"Det finns inga bevis för att något valsystem har raderat eller tappat bort röster, ändrat röster eller att oegentligheter på något annat sätt har förekommit”, skrev bland andra cybersäkerhetsansvariga inom departementet Homeland security och politiker med ansvar för rösträknandet i ett uttalande.

När de sista delstaterna annonserade en vinnare i fredags hade Joe Biden säkrat 306 elektorsröster, mot Donald Trumps 232.

ANNONS