Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

President Donald Trump fotograferades när han lämnade Vita Huset i juni 2020. Bakom honom syns från vänster justitieminister William Barr, försvarsminister Mark Esper samt general Mark Milley. Bild: Patrick Semansky
President Donald Trump fotograferades när han lämnade Vita Huset i juni 2020. Bakom honom syns från vänster justitieminister William Barr, försvarsminister Mark Esper samt general Mark Milley. Bild: Patrick Semansky

Donald Trump sparkar försvarsminister Mark Esper

Donald Trump meddelar på twitter att han ”avslutat” försvarsminister Mark Esper. Justitieminister Bill Barr kan bli nästa offer. Samtidigt rivstartar Joe Biden med coronateam och hopp om ett coronavaccin.

Trump vägrar fortfarande att erkänna sig besegrad. Han hävdar att segern ”stulits” från honom och påstår att det förekommit ett avancerat och systematiskt valfusk som gynnat Joe Biden.

En del republikaner börjar nu också sluta upp bakom honom.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell, republikan från Kentucky, kommer inte att erkänna demokraten Joe Biden som vinnare av presidentvalet. Det meddelar han själv i ett uttalande i senaten.

Inte heller kommer han att erkänna Kamala Harris som blivande vicepresident.

McConnell säger att Donald Trump har ”100 procent rätt att undersöka anklagelser om oegentligheter” i samband med presidentvalet. Och partiets ordförande Ronna McDaniel och senatorerna Ted Cruz och Lindsey Graham säger att det ”inte är medierna” som avgör val.

Tv-bolagen proklamerade valvinnaren

Det var i lördags som de stora tv-bolagen – som samarbetar om vallokalsundersökningarna – proklamerade Biden som vinnare. Det skedde sedan de officiella röstsammanräkningarna i delstaterna visat att Biden segrat i tillräckligt många för att komma över den magiska gränsen 270 elektorsröster. Pennsylvania avgjorde segermarginalen. När beskedet kom återstod bara en mindre del oräknade röster och även om Trump skulle ha vunnit alla de resterande var det omöjligt för honom att ta hem delstaten.

Det är också på det sättet som segrar i presidentval proklamerats i modern tid. Varken demokratiska eller republikanska politiker har haft några invändningar. Skälet är att ryktesspridning och konspirationsteorier ska undvikas eftersom de hotar att underminera hela det amerikanska valsystemet.

Omräkningar brukar inte förändra utgången

Presidentval är formellt indirekta och elektorer från delstaterna utgör elektorskollegiet och lägger sina röster för den kandidat som vunnit i respektive delstat sedan valresultaten fastställt efter flera kontroller i december. Omräkningar brukar inte förändra mer än med några hundra röster hit eller dit.

2016 hade Donald Trump inga invändningar mot att han proklamerades som segrare på valnatten på samma sätt som nu skett med Joe Biden. Inte heller Ronna McDaniel , Ted Curoz eller Lindsey Graham protesterade. Hilllary Clinton erkände sig besegrad och krävde inga omräkningar, trots att hon fått tre miljoner fler röster totalt än Trump och förlorat Michigan med bara 11 000 röster.

Trump stödjer kampanjen ”Stop the steal” stoppa stölden av rösterna, som samlar grupper av demonstranter i bland annat Pennsylvania, Georgia, Arizona och Washington.

Gjorde sig av med försvarsministern

Men mitt i kampen att försöka ogiltigförklara främst brevrösterna bestämde sig Donald Trump plötsligt för att göra sig av med sin försvarsminister Mark Esper, trots att tiden till avgången är knappt två månader. Esper har hängt löst men att avskeda nyckelministrar under övergångsperioden uppfattas som oansvarigt. Trump har små möjligheter att få sitt nya val, Christopher Miller, godkänt av kongressen men Miller fungerar som tillfällig försvarsminister med omedelbar verkan eftersom han tidigare har säkerhetsklassats som chef för National Counteterrorism Center.

Nu väntas Donald Trump sparka flera andra ministrar som han ogillar. Bland dem finns justitieminister Bill Barr. Det handlar om att de inte ställt upp som han förväntat sig men också om att se till att de inte får de pensioner och andra ekonomiska fördelar som en ordnad avgång vid maktskiftet skulle innebära. Trump hotade före valet att avskeda USA:s främste infektionsexpert Anthony Fauci från posten som chef för USA:s nationella institut för allergier och infektionssjukdomar, NIAID. Han finns med i Vita husets kristeam för hanteringen av coronaspridningen.

Biden presenterar ny coronastrategi

Joe Biden presenterade en kort stund före Trumps besked om Mark Esper sin nya coronastrategi och namngav nitton av USA:s främsta medicinska experter och läkare som ska finnas i det team som bistår med det vetenskapliga underlaget. Biden utgår från att Fauci finns kvar på NIAID.

Joe Bidens plan är den som han lade fram under kampanjen – munskydd, testning, sjukvårdsutrustning. Han talade även om vaccinet som kan vara godkänt av det amerikanska läkemedelsverket inom kort men påpekade att alla under många månader måste förstå att de måste hjälpas åt och skydda sig och andra mot smitta. Ansiktsmask är nödvändigt, inpräntade Biden som tros införa obligatoriskt munskydd när han svurit eden som president.

– Vi står inför en mörk vinter, varnade Biden som påminde om att närmare tio miljoner amerikaner smittats och över 234 000 har avlidit sedan februari. Kurvorna pekar dramatiskt uppåt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.