Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talibansoldater utanför Kabuls flygplats där det under de senaste dagarna utspelat sig kaotiska scener efter talibanernas maktövertagande.  Bild: Rahmat Gul
Talibansoldater utanför Kabuls flygplats där det under de senaste dagarna utspelat sig kaotiska scener efter talibanernas maktövertagande. Bild: Rahmat Gul

Svenskar erbjuds evakuering – på egen risk

Svenskar som befinner sig i Kabul erbjuds av UD att ta sig till stadens flygplats för att kunna evakueras med militärflyg.
Samtidigt betonar UD, i ett meddelande GP tagit del av, att de som befinner sig i staden själva måste avgöra om det är säkert att ta sig till flygplatsen.
Ett andra svenskt transportflygplan lyfte på fredagen mot Afghanistan för att bistå i evakueringen.

Efter talibanernas maktövertagande finns det fortfarande flera hundra svenskar kvar i Afghanistan. Personerna har själva kunnat kontakta UD för att registrera sig på en så kallad svensklista.

Svenskar som har bett om hjälp att lämna landet har nu fått ett meddelande från UD där de erbjuds att ta sig till Kabuls flygplats för att inom närtid kunna evakueras med hjälp av militärflyg.

I meddelandet har personerna fått råd om hur de skulle kunna ta sig in på flygplatsområdet på säkrast sätt.

För att få följa med på planet krävs det att man kan uppvisa ett giltigt svenskt pass. Resan uppger UD att de som åker med får betala för i efterhand.

Uppgifter om skottlossning

”UD kan inte bistå med transporter till flygplatsen. Du måste själv bedöma om det är möjligt och säkert att ta dig till flygplatsen från där du befinner dig”, skriver UD i meddelandet som GP har tagit del av.

Personer som har frågor uppmanas att kontakta UD via ett telefonnummer.

En person som GP har varit i kontakt med uppger att det i nuläget ”nästan” är omöjligt att komma fram på numret.

Samtidigt uppger personen att soldater inte tillåter någon att komma nära ingången till flygplatsen där det enligt samma källa pågick skottlossning vid 8-tiden svensk tid på fredagsmorgonen.

UD uppger att man inte vill kommentera uppgifterna om evakueringsplanerna.

– Vi kommenterar inte uppgifter om evakueringen, vi kommer meddela när evakueringen är slutförd, säger presskommunikatören Sibel Missouri.

Sveriges utrikesminister Ann Linde bekräftade senare under dagen att svenskar kontaktats av UD.

Sedan tidigare har svenska medborgare som arbetat åt svenska myndigheter evakuerats från Kabul.

Sverige planerar också att evakuera personer som varit lokalt anställda av svenska myndigheter och deras familjer. Enligt Ann Linde har även de lokalt anställa informerats av UD gällande evakueringsplaner.

Ann Linde bekräftar också uppgifterna om svårigheterna att ta sig till flygplatsen och att Sverige tillsammans med andra länder arbetar för att hitta lösningar. Linde säger också att det är viktigt att sätta säkerheten i första hand och följa den information som ges.

Försvarsmakten har haft ett flygplan av modellen TP 84 Hercules i närområdet sedan tidigare, och på fredagen lyfte ytterligare ett plan av samma modell mot Afghanistan för att bistå i evakueringsinsatsen, meddelade Försvarsmakten på fredagskvällen.

Norsk evakueringsflyg i stort sett tomt

Under fredagen kom samtidigt rapporter om att evakueringsflyg avgår från Kabul i stort sett tomma. Under torsdagen lyfte det första norska evakueringsplanet.

Fredrik Græsvik, reporter på norska TV2 befann på planet och berättar för Dagbladet att det endast fanns sig ett 20-tal personer ombord. Samtidigt befinner sig tusentals människor i området runt flygplatsen i hopp om att kunna fly Afghanistan.

Ombord befann sig även britten Pen Farthing som leder djurrättsorganisationen Nowzad. På Twitter har han lagt ut en bild inifrån planet när stolarna gapar tomma.

– Det är skandalöst. Tusentals människor som väntar utanför flygplatsen blir krossade då de inte kan komma fram.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.