Efter talibanernas maktövertagande finns det fortfarande flera hundra svenskar kvar i Afghanistan. Personerna har själva kunnat kontakta UD för att registrera sig på en så kallad svensklista.
Svenskar som har bett om hjälp att lämna landet har nu fått ett meddelande från UD där de erbjuds att ta sig till Kabuls flygplats för att inom närtid kunna evakueras med hjälp av militärflyg.
I meddelandet har personerna fått råd om hur de skulle kunna ta sig in på flygplatsområdet på säkrast sätt.
För att få följa med på planet krävs det att man kan uppvisa ett giltigt svenskt pass. Resan uppger UD att de som åker med får betala för i efterhand.
Uppgifter om skottlossning
”UD kan inte bistå med transporter till flygplatsen. Du måste själv bedöma om det är möjligt och säkert att ta dig till flygplatsen från där du befinner dig”, skriver UD i meddelandet som GP har tagit del av.
Personer som har frågor uppmanas att kontakta UD via ett telefonnummer.
En person som GP har varit i kontakt med uppger att det i nuläget ”nästan” är omöjligt att komma fram på numret.
Samtidigt uppger personen att soldater inte tillåter någon att komma nära ingången till flygplatsen där det enligt samma källa pågick skottlossning vid 8-tiden svensk tid på fredagsmorgonen.
UD uppger att man inte vill kommentera uppgifterna om evakueringsplanerna.
– Vi kommenterar inte uppgifter om evakueringen, vi kommer meddela när evakueringen är slutförd, säger presskommunikatören Sibel Missouri.
Jag kan bekräfta att UD har informerat
— Ann Linde (@AnnLinde) August 20, 2021
svenskar på svensklistan om evakueringsflyg från Kabul och att ambassaden har informerat lokalanställda om evakuering. UD har personal på flygplatsen med de resurser som behövs för fortsatta evakueringsarbetet. Transportkapacitet finns.
Sveriges utrikesminister Ann Linde bekräftade senare under dagen att svenskar kontaktats av UD.
Sedan tidigare har svenska medborgare som arbetat åt svenska myndigheter evakuerats från Kabul.
Sverige planerar också att evakuera personer som varit lokalt anställda av svenska myndigheter och deras familjer. Enligt Ann Linde har även de lokalt anställa informerats av UD gällande evakueringsplaner.
Ann Linde bekräftar också uppgifterna om svårigheterna att ta sig till flygplatsen och att Sverige tillsammans med andra länder arbetar för att hitta lösningar. Linde säger också att det är viktigt att sätta säkerheten i första hand och följa den information som ges.
Försvarsmakten har haft ett flygplan av modellen TP 84 Hercules i närområdet sedan tidigare, och på fredagen lyfte ytterligare ett plan av samma modell mot Afghanistan för att bistå i evakueringsinsatsen, meddelade Försvarsmakten på fredagskvällen.
Försvarsmaktens andra transportflygplan av typen Hercules har nu lyft för insats i Afghanistan. För att stödja UD, Migrationsverket och ambassaden Kabul med att evakuera 🇸🇪 medborgare och tidigare lokalanställda ut ur Afghanistan.https://t.co/LyjoUWHoFa
— Ann Linde (@AnnLinde) August 20, 2021
Norsk evakueringsflyg i stort sett tomt
Under fredagen kom samtidigt rapporter om att evakueringsflyg avgår från Kabul i stort sett tomma. Under torsdagen lyfte det första norska evakueringsplanet.
Fredrik Græsvik, reporter på norska TV2 befann på planet och berättar för Dagbladet att det endast fanns sig ett 20-tal personer ombord. Samtidigt befinner sig tusentals människor i området runt flygplatsen i hopp om att kunna fly Afghanistan.
Ombord befann sig även britten Pen Farthing som leder djurrättsorganisationen Nowzad. På Twitter har han lagt ut en bild inifrån planet när stolarna gapar tomma.
– Det är skandalöst. Tusentals människor som väntar utanför flygplatsen blir krossade då de inte kan komma fram.
Kaisa is on her way home! BUT this aircraft is empty…scandalous as thousands wait outside #Kabul airport being crushed as they cannot get in Sadly people will be left behind when this mission is over as we CANNOT get it right 💔@SecDef @VP @cnnbrk @BBCBreaking @SkyNews @itvnews pic.twitter.com/FoAxFrzT1K
— Pen Farthing (@PenFarthing) August 19, 2021
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.