Sunnimuslimskt lärosäte uppmanar till Sverigebojkott

Protesterna efter koranbränningen i Stockholm i fortsätter. Den högsta religiösa institutionen i Egypten, al-Azhar-universitetet, kallar till bojkott av svenska varor. Och i Istanbul greps en beväpnad man utanför Sveriges generalkonsulat, skriver Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström på Twitter.

ANNONS
|

Sunnimuslimernas högsta religiösa institution, al-Azhar i Egypten, gick på onsdagen ut och uppmanade till bojkott av svenska och nederländska varor efter att högerextremister vanhelgat koranen i de båda länderna, rapporterar AP.

I Sverige brände Rasmus Paludan koranen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm på lördagen, och på söndagen rev ledaren för den nederländska Pegidarörelsen, Edwin Wagensveld, ut sidor ur koranen och stampade på dem utanför det nederländska parlamentet.

Al-Azhar kallade handlingarna för ett ”brott” mot muslimer och sa att en bojkott mot de båda länderna skulle vara ett lämpligt svar. Ländernas regeringar beskyddar ”barbariska brott under det inhumana och omoraliska banér de kallar yttrandefrihet”.

ANNONS

– Det här är en kraftfull markering som kan få effekter, al-Azhar-universitetet är det mest kända av de sunnitiska universiteten och har en mycket stark ställning i den islamska världen, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet.

Han tror att hoten om bojkotter kan drabba Sverige i form av importstopp av svenska varor och ett stopp av försäljning av olja till Sverige.

al-Azhar

al-Azhar är ett av världens äldsta universitet, grundat för över 1 000 år sedan.

Detta är inte första gången Skandinavien drabbas av dess vrede. Till exempel manade al-Azhar till bojkott av mejeriföretaget Arla för ungefär 15 år sedan med anledning av de Muhammed-karikatyrer som publicerats i Danmark.

I dag har universitetet 100 000 studenter. Det leder också en stor kedja skolor i Egypten, med sammanlagt flera miljoner elever.

(TT)

Beväpnad man utanför generalkonsulatet

Under onsdagen greps också en beväpnad man utanför Sveriges generalkonsulat i Istanbul. Enligt uppgifter från SR-journalisten Jonas Mathias Sommarström ska mannen ha låtsas skjuta utanför generalkonsulatet, men inte haft någon ammunition. Strax innan händelsen ska han ha livesänt på Instagram.

Han uppges ha gripits av polisen på platsen.

Efter Paludans koranbränning på lördagen bröt protester ut i flera länder. I både Istanbul och Ankara samlades människor utanför de svenska beskickningarna och den svenska flaggan brändes. Demonstrationer hölls även i länder som Pakistan, Afghanistan och Irak.

Efter koranbränningen sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Sverige ”inte kan vänta sig Turkiets stöd” i sin Natoansökan. Den hårda linjen mot Sverige fortsatte under dagens möte med det turkiska säkerhetsrådet, som slog fast att Sverige måste fullfölja överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet genom ”konkreta åtgärder i kampen mot terroristorganisationer”.

ANNONS

LÄS MER:Krisen äventyrar Sveriges medlemskap i Nato

LÄS MER:Kristersson: ”Det är allvar på riktigt”

LÄS MER:Frick erkänner att han betalade Paludans tillstånd

ANNONS