Kristersson: ”Det är allvar på riktigt”

Efter de senaste dygnens ilska över koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm har den svenska Natoprocessen stannat av. Nu manar statsminister Ulf Kristersson (M) till lugn.
– Ingen annan fråga är så viktig för Sveriges nationella säkerhet som att vi kan gå med i Nato tillsammans med Finland, säger han.

ANNONS
|

Det var tre mycket allvarstyngda regeringsrepresentanter som på tisdagskvällen höll en pressträff i regeringskansliet: Statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson.

De kom direkt från det första mötet i Sveriges nationella säkerhetsråd, där kriget i Ukraina och Sveriges process för att gå med i Nato stått på agendan.

Efter den gångna helgen, där dansk-svenska högerextremisten Rasmus Paludan brände en koran, har en rad muslimska länder reagerat mycket negativt. Agerandet har också skapat mycket stor ilska hos den turkiske presidenten Erdogan, som deklarerat att Sverige inte kan räkna med Turkiets stöd i att bli medlem i Nato.

Betonade allvaret

Regeringen beskriver situationen som uppstått som den ”allvarligaste sedan andra världskriget”. Ulf Kristersson framhåller att ingen annan fråga är lika viktig för regeringen som att få Sverige in i Nato, detta på grund av det osäkra säkerhetsläget till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

ANNONS

– Det är allvar på riktigt, säger statsministern.

Kristersson menar att det finns krafter som nu agerar för att störa den svenska Natoprocessen, vilka det handlar om ville han dock inte svara på. Han säger också att regeringen självklart står upp för yttrandefriheten i Sverige, men att man samtidigt vill påpeka att allt som är lagligt inte alltid är smakligt.

– Och det kan få konsekvenser.

Tobias Billström belyste i sin tur även andra konsekvenser, utöver de rent säkerhetspolitiska. Han säger att svenska beskickningar utomlands fått signaler om hotande bojkott mot Sverige och svenska varor.

– Sverige är ett litet exportberoende land, det ska vi komma ihåg, slår han fast.

Omfattande protester i världen

I en rad länder har ilskan varit omfattande de senaste dagarna. Svenska flaggor har bränts och Sveriges ambassad i Ankara, Turkiet, har tvingats stänga till följd av det osäkra läget. Men också i en rad andra muslimska länder har protesterna varit kraftfulla. Det handlar till exempel om Afghanistan, Pakistan och Indonesien.

Den turkiske presidenten Erdogan har slagit fast att Sverige inte kan gömma sig bakom yttrandefriheten.

Ulf Kristersson menar att det viktigaste nu är att tonläget sänks och att Sverige och Finland kan komma tillbaka till förhandlingsbordet med Turkiet. I Nato har varje medlemsland vetorätt och därmed kan Turkiet avgöra Sveriges framtid i försvarsalliansen.

ANNONS

Vilka oddsen är för att detta ska ske ville Kristersson inte sia om.

LÄS MER:Här är turerna i Natobråket med Turkiet

LÄS MER:Billström räknar med gemensamt Natointräde

LÄS MER:Ambassaden i Ankara stängd efter protester

ANNONS