Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En affisch med den libanesiska shiarörelsen Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Arkivbild.

Storbritannien terrorklassar Hizbollah

Storbritannien kommer att klassa hela libanesiska Hizbollah som en terrororganisation. Beslutet välkomnas av Israel som vill att EU ska göra samma sak.

- Hizbollah fortsätter med sina försök att skapa instabilitet i Mellanöstern – och vi kan inte längre skilja på den redan förbjudna militära grenen och det politiska partiet, säger inrikesminister Sajid Javid.

- Vi har därför tagit beslutet att fördöma gruppen i sin helhet.

Den nya terrorklassningen kommer att börja gälla från och med fredag och innebär att den som är medlem i rörelsen eller uppmanar till att stödja den riskerar att dömas till fängelse i upp till tio år.

Israel, som är Hizbollahs uttalade ärkefiende, välkomnar britternas beslut och vill att EU ska följa efter och göra samma sak.

- Alla som verkligen vill bekämpa terrorismen måste avvisa den påhittade distinktionen mellan en "militär" och en "politisk" gren, skriver Israels säkerhetsminister Gilad Erdan på Twitter.

Frågan om Hizbollah har skapat interna spänningar i Labourpartiet eftersom partiledaren Jeremy Corbyn vid ett tillfälle kallat rörelsen för sin "vän", ett uttalande han senare backade ifrån.

Den shiamuslimska rörelsen är sedan tidigare terrorklassad av USA, som förra veckan uttryckte oro för rörelsens växande roll i Libanons regering.

EU terrorklassar enbart den väpnade grenen.