Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Smittspridningen skenar i svenskarnas semesterparadis

Rekordmånga svenskar har bokat resor till Thailand för vintern.
Men nu har det turistberoende landet drabbats av sin värsta coronavåg hittills.
Samtidigt går vaccineringen av befolkningen i snigelfart.

Thailand lyckades hantera coronapandemin relativt väl under 2021. Men nu kämpar landet med en stigande smittspridning. Myndigheterna sätter nu upp fältsjukhus och uppmanar allmänheten att stanna hemma.

Smittan började spridas i Bangkoks uteliv under mars månad och har sedan förts vidare, bland annat i samband med firandet av det thailändska nyåret Songkran, då många människor reser iväg för att umgås med sina familjer.

LÄS MER: Tusentals svenskar åker utomlands i vinter – många semestrar i ”nya Thailand”

Sedan 1 april har nära 15 000 coronafall rapporterats i landet, vilket är dubbelt så många som under hela 2020. Det är samtidigt en låg siffra internationellt; bara förra veckan hade Västra Götalandsregionen 7 000 nya smittofall.

Professor: Saknar vårdresurser

Och oron i Thailand är nu stor.

– Om de smittade fortsätter öka det kommande två, tre veckorna riskerar vi att hamna i den situationen Spanien, Storbritannien och andra europeiska länder var i för ett halvår sedan, då vi inte har tillräckliga vårdresurser, säger Anucha Apisarnthanarak, professor i infektionssjukdomar på Thammasat universitet i Bangkok till The Guardian.

LÄS MER: Efter höga smittspridningen – nu stänger 20-miljonersstaden New Delhi ned

För att hejda smittan har skolor och barer stängts ner, restauranger har förbjudits att servera alkohol, och köpcenter har fått begränsade öppettider på flera ställen, bland annat i Bangkok.

Förutom risken för ökad smittspridning befaras att detta kan slå ytterligare mot det turistberoende landets ekonomi, som sjönk med uppskattningsvis åtta procent förra året. Den thailändska regeringens förhoppningar om att kunna få tillbaka turisterna under våren och sommaren har gått om intet. I mars uppgav resebolaget Tui att Thailandsbokningarna för vintern ökat med 150 procent, mot ett vanligt år.

Låg vaccineringstakt oroar

Kommer inte resandet igång riskerar många företag och arbetstillfällen i landet att försvinna.

LÄS MER: Kanada tvingas ändra coronastrategi efter folkstorm

– Jag har inte tjänat en enda baht (27 öre) sedan början av pandemin, men eftersom jag inte har någon familj så klarar jag mig, säger 54-årige turistguiden Penluck till Deutsche Welle, enligt Expressen.

Krisen i Thailand förvärras också av den låga vaccineringstakten, vilket också försämrar möjligheten för semesterresor i närtid. I lördags hade endast 0,75 procent av befolkning fått åtminstone en vaccindos, att jämföra med 16,5 procent i Sverige, enligt Our world in data.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.