Skogsbränder och vattenbrist efter värmebölja i södra Europa

Stora delar av södra Europa har under de senaste dagarna haft rekordhöga temperaturer, vilket bland annat lett till kraftiga skogsbränder i Spanien och vattenbrist i norra Italien.

ANNONS
|

De senaste dagarna har stora delar av södra Europa drabbats av en rekordtidig värmebölja med rekordhöga temperaturer. Varmast har det varit i Frankrike, där hela 43 grader uppmättes i både Bordeaux och Biarritz under lördagen.

Redan inför helgen hade värmerekordet för juni därmed slagits i elva franska områden, och till följd av hettan har en röd varning utfärdats i landet. Varningen innebär att vädret kan innebära fara för hälsa och liv, och invånarna uppmanades därför att stanna hemma och dricka mycket vatten.

I Frankrike ska man även ha sprutat vatten på byggnader för att kyla ner dem och sänkt hastighetsgränserna i flera regioner, däribland runt huvudstaden Paris, för att minska föroreningar i luften.

ANNONS
Människor svalkar sig i havet i Biarritz i sydvästra Frankrike efter att temperaturen under lördagen uppgått till 43 grader.
Människor svalkar sig i havet i Biarritz i sydvästra Frankrike efter att temperaturen under lördagen uppgått till 43 grader. Bild: Bob Edme

”Det här är inte normalt”

Spanien har också drabbats av värmeböljan. På lördagen visade termometrarna i den norra delen av landet mellan 40 och 42 grader, vilket är den högsta temperaturen som registrerats så tidigt i juni på flera decennier.

– Det har varit väldigt jobbigt, med en vind så varm att det känns som att den kommer från öknen, säger Marisa Gutierrez, som bor i den nordöstra staden Zaragoza, i en intervju med Reuters och fortsätter:

– Det här är inte normalt, vid den här tiden brukar det vanligtvis vara en behaglig temperatur och inte den här hettan.

Även Bernardo Funes, som bor i samma stad, konstaterar att det har varit mycket varmare än vanligt, vilket oroar honom.

– Vi har redan haft höga temperaturer på 34 till 35 grader i maj och nu i juni är det ungefär 44 grader, säger han till Reuters.

En man svalkar sig i en vattenfontän i Madrid i Spanien till följd av värmeböljan i landet.
En man svalkar sig i en vattenfontän i Madrid i Spanien till följd av värmeböljan i landet. Bild: Manu Fernandez

Skogsbränder på flera håll

De höga temperaturerna och den torra marken i landet har dessutom orsakat flera kraftiga skogsbränder.

Hundratals brandmän har under helgen kämpat för att få kontroll på bränder i omkring 25 000 hektar skog och jordbruksmark, vilket har lett till att människor från åtminstone ett tjugotal olika byar har tvingats fly sina hem.

Det ska också ha brunnit i Baldomar, en ort i Katalonien, där brandmännen under lördagen ska ha meddelat att släckningsarbetet skulle bli svårt till följd av de svåra väderförhållandena med höga temperaturer och en kraftig sydlig vind.

ANNONS

Åskoväder väntas även på flera håll under söndagen, men i nuläget finns inga uppgifter om några personer kommit till skada i samband med bränderna.

Brandmän i Spanien kämpar för att få kontroll över de kraftiga skogsbränder som härjar i den norra delen av landet.
Brandmän i Spanien kämpar för att få kontroll över de kraftiga skogsbränder som härjar i den norra delen av landet. Bild: Miguel Oses

Vattenbrist i Italien

I norra Italien har värmen istället lett till vattenbrist då det inte regnat på över tre månader.

Så här torrt har det inte varit på 70 år, vilket har lett till att Italiens längsta flod Po håller på att torka ut.

Flera städer har därför aviserat vattenransonering, och i regionen Lombardiet kan man komma att utlysa undantagstillstånd.

Torkan hotar både dricksvattnet i landet, men också möjligheten att vattna odlingarna, och ännu finns inget regn i sikte i området.

Floden Po i norra Italien håller på att torka ut, vilket hotar dricksvattnet i området och möjligheten att vattna odlingarna.
Floden Po i norra Italien håller på att torka ut, vilket hotar dricksvattnet i området och möjligheten att vattna odlingarna. Bild: Luca Bruno

”Tecken på klimatförändringarna”

Under senare år har rekordtemperaturer i Europa uppmätts allt tidigare, och förra året upplevde Europa den varmaste sommaren som någonsin uppmätts.

Enligt Clare Nullis, talesperson för FN:s väderorgan World Meteorological Organisation, är värmen någonting Europa får vänja sig vid.

– Det vi bevittnar idag är tyvärr en försmak av framtiden. Som ett resultat av klimatförändringarna börjar värmeböljor tidigare, säger hon till AP.

LÄS MER:Så kan städer förbereda sig för värmeböljor

LÄS MER:Hetta i USA – svalkcenter öppnar

ANNONS