Sjukhus bombat – Mariupol en stad i ruiner

Skräckinjagande bilder på en stad i ruiner med förtvivlade människor och rapporter om bombade sjukhus och massgravar. Situationen i den ukrainska hamnstaden Mariupol ger en hårresande bild av krigets mörka sidor.
GP vill varna för starka bilder.

Läget är kritiskt i Mariupol i sydöstra Ukraina. Staden har varit omringad av ryska styrkor i tio dygn och invånarna har saknat tillgång till grundläggande förnödenheter som vatten, el eller värme i åtminstone åtta dagar.

”Mariupol har omringats, blockerats och håller på att utarmas. För första gången på dussintals år, kanske för första gången sedan den nazistiska invasionen har ett barn dött av uttorkning”, sade Ukrainas president Zelenskyj i ett uttalande.

Samtidigt fortsätter den ryska militären att angripa staden med flyg, artillerield och raketbeskjutning. Ukrainska myndigheter har uppgett att det civila dödstalet har passerat 1200, något som har belysts med bilder på en massgrav i ett 25 meter långt dike.

Under onsdagen nåddes en ny höjd i Rysslands skoningslösa offensiv mot staden när en byggnad med förlossningsklinik och ett barnsjukhus träffades i en rysk robotattack. Enligt AFP ska 17 personer ha skadats – däribland gravida kvinnor – och tre personer dödats, varav ett sexårigt barn.

Rysslands FN-representant Dmitry Polyanskiy menade att uppgifterna om attacken var baserade på ukrainsk desinformation. Byggnaden hade enligt Polyanskiy sedan länge varit utrymt och använts som en militärpost.

Den ukrainska presidenten kallade å sin sida tillslaget för ett folkmord.

"Jag hoppas bara att de lever”

Mariupolbon Oleg, som GP talat med tidigare, lyckades fly tillsammans med sin familj precis innan staden hade inringats av ryska styrkor. Han är upprörd över den ryska förklaringen bakom angreppet mot förlossningskliniken.

– Det är totalt skitsnack! Min lägenhet låg bredvid vid kliniken och den hade sjukhusverksamhet. Jag kan intyga det, säger han.

Han uppger att han till och med kände en person som vårdades mottagningen.

– De begav sig ned till källaren när de varnades om angreppet och sedan fick hon föda barnet där. Nu är de på väg till hennes föräldrar.

Med hans närstående som är kvar, däribland hans son från ett tidigare äktenskap, har han inte haft kontakt sedan andra mars, då internet- och telefonmottagningen i staden för det mesta är ligger nere.

– Det är klart att jag är orolig för dem. Jag hoppas bara att de lever.

Civil evakuering misslyckades

Redan på torsdagen förra veckan började ukrainsk-ryska förhandlingar om en humanitär korridor som en väg att forsla civila ut ur de krigsdrabbade städerna.

På lördagen gjordes ett försök att evakuera invånare från Mariupol. Men aktionen fick avbrytas när ryska trupper började beskjuta busskonvojen som de civila fraktades i. Som förklaring uppgav man att ukrainska trupper hade för avsikt att gömma sig bakom mänskliga sköldar.

– Det är skrattretande. Den ukrainska militären hjälpte oss att fly. Varför skulle de göra så, säger Oleg.

Själv hyser han låga förhoppningar om att humanitära korridorer kommer att hjälpa hans familj och vänner. Han tror på en mycket mörkare utgång.

– Jag tror att ryssarnas taktik är att jämna Mariupol med marken och på så sätt tvinga dem att ge upp.

Ukrainska myndigheter har uppgett att det civila dödstalet har passerat 1200, något som har belysts med bilder på massgravar i ett 25 meter långt dike. Bild: Evgeniy Maloletka
Ukrainska myndigheter har uppgett att det civila dödstalet har passerat 1200, något som har belysts med bilder på massgravar i ett 25 meter långt dike. Bild: Evgeniy Maloletka

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.