Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under ett tal vid säkerhetskonferensen i München 2020. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under ett tal vid säkerhetskonferensen i München 2020. Arkivbild. Bild: Jens Meyer/AP/TT

Ryssland nobbar säkerhetsmöte på hög nivå

Pandemi, klimatkris och spända relationer gjorde inte 2021 till ett år av geopolitisk optimism. Det konstaterar en rapport inför årets säkerhetskonferens i München, där diplomatiska samtal ska föras på hög nivå. Ryssland väljer att inte skicka några delegater alls till mötet.

ANNONS

Över 30 länders statsöverhuvuden deltar tillsammans med många andra högt uppsatta delegater i den årliga säkerhetskonferensen i München. Under mötet ska världsledare livligt diskutera aktuella frågor i säkerhets- och utrikespolitiken.

– Med en koncentration av rysk militär runt Ukraina är jag djupt oroad över ökade spänningar och ökade spekulationer om en militär konflikt i Europa, säger FN-chefen António Guterres vid öppningsceremonin på fredagen.

Ryssland har "av olika orsaker" beslutat sig för att inte delta i mötet i år, meddelade Maria Zacharova, talesperson för ryska UD, i förra veckan, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Ryssland har konferensen nämligen mer och mer blivit ett transatlantiskt forum som har förlorat sin opartiskhet, säger hon.

ANNONS

– Moskvas intresse i evenemanget har minskat märkbart, säger Zacharova, och lägger till att det finns andra länder som känner likadant.

Högnivåmöten

I övrigt är intresset stort i ljuset av spänningarna kopplade till Ukrainakonflikten. Bland de tyngsta deltagarna finns EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och utrikeschefen Josep Borrell. Från USA kommer både vicepresident Kamala Harris och utrikesminister Antony Blinken.

Harris kalender är fulltecknad med diplomatiska samtal under helgen. Bland annat ska hon träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Dessutom planeras multilaterala samtal med de baltiska staternas representanter. Under lördagen ska vicepresidenten även hålla tal om USA:s ansträngningar för att stoppa ett ryskt angrepp mot Ukraina.

FN:s generalsekreterare António Guterres kommer också till München, enligt konferensens ordförande, den tyske veterandiplomaten Wolfgang Ischinger, som efter 14 år som ordförande kommer att lämna ansvaret för nästa års konferens till andra.

Under fredagen deltar EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson i en paneldiskussion, som pågår till och med söndag.

"Självuppfyllande"

"2021 var uppenbarligen inte ett år för geopolitisk optimism", står det i den säkerhetsrapport som publicerats inför konferensen, som bland annat tar upp coronapandemin, klimatförändringarna och ökade geopolitiska spänningar som omständigheter som hos många kan leda till en känsla av att ha förlorat kontrollen.

ANNONS

"Den här uppfattningen är mycket farlig eftersom den kan bli en självuppfyllande profetia", står det i rapporten, som dock uttrycker hopp om att det är möjligt att vända känslan av hjälplöshet genom samarbete.

Fakta: Säkerhetskonferensen i München

Den 58:e säkerhetskonferensen i München (MSC) hålls i år från den 18 till den 20 februari. Platsen är som vanligt Hotel Bayerischer Hof i München.

Många bilaterala och multilaterala möten planeras under konferensen, där bland annat pandemin, klimatkrisen, demokrati och spänningarna i östra Europa ska avhandlas.

Färre personer kommer att delta i år på grund av coronapandemin, det gäller både gäster och journalister.

I fjol hölls konferensen som en digitalt evenemang i mindre skala på grund av spridningen av covid-19.

Källa: MSC

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS