Ryssland drar tillbaka rubel efter helig vrede

En ny rubelsedel har stoppats av Ryssland. Detta efter att delar av den allt mäktigare rysk-ortodoxa kyrkan ilsknat till mot motivet på sedeln. En byggnad som syns saknar nämligen ett kors – vilket byggnaden gör även i verkligheten.

ANNONS
|

Den ryska ekonomin har haft bättre dagar. I samband med landets storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har den ryska ekonomin haltat fram under tyngden från omvärldens sanktioner. Den ryska valutan rubeln har sedan dess haft en skakig resa och minskat rejält i värde.

Och om inte det vore nog har rubeln nu drabbats av en kristen ilska. I alla fall när det gäller den nya 1000-rubelsedeln som getts ut. För den rysk-ortodoxa kyrkan har inte varit nöjd med rubelns utformning, rapporterar The Guardian.

Det var tidigare i veckan som de nya sedlarna presenterades av den ryska centralbanken. På 1000-rubelsedeln syns en bild från staden Kazan, i delrepubliken Tatarstan. Där syns delar av Kazans Kreml, ett lokalt fort i delstatshuvudstaden. På sedeln finns nämligen två religiösa byggnader som ligger inne i fortet. Det rör sig om ett minaret och en ortodox kyrka.

ANNONS

Revolutionärer tog bort kors

På minareten på sedeln syns den islamiska halvmånen – men kyrkan saknar ett kristet kors. Något som den rysk-ortodoxa kyrkan inte uppskattade.

Kändisprästen Pavel Ostrovsky, som har över 170 000 följare på sin kanal på den sociala plattformen Telegram, har skrivit att sedeln är ett resultat av ”antingen designens dumhet” eller ”en medveten provokation” av ”islams följare.”

Tartarstan har en muslimsk majoritet. Och det faktum att det inte finns något kors på den verkliga kyrkan i Kazans Kreml verkar inte stoppa den rysk-ortodoxa kyrkan från sitt heliga raseri.

Under den ryska revolutionen tog revolutionärerna ner korset på kyrkan och den har sett likadan ut sedan dess i verkligheten. Men det bibliska ursinnet över rubelsedeln verkar ha burit frukt. För den ryska centralbanken har nu pudlat, vilket ses som väldigt ovanligt, och beslutat att dra tillbaka sedeln.

Kyrkans inflytande

Detta har fått den rysk-ortodoxa kyrkan på ett muntrare humör och man har nu gett ut ett uttalande där de menar att beslutet är ”väldigt korrekt.”

The Guardian skriver att den rysk-ortodoxa kyrkan fått en allt mer betydande roll i det ryska samhället under president Vladimir Putins styre. Under patriarken Kirill har kyrkan i Ryssland öppet stöttat landets invasionskrig i Ukraina.

LÄS MER:Ukrainas mardröm: Flera länder kan minska stödet

LÄS MER:Experten: “Ukraina bättre än Ryssland på närstrid”

LÄS MER:Trafficking-nätverk upptäckt på Kuba – människor rekryteras som soldater till Ryssland

ANNONS
ANNONS