Ukrainas framstötar görs med mindre enheter, och det går sakta men säkert framåt.
Ukrainas framstötar görs med mindre enheter, och det går sakta men säkert framåt. Bild: Roman Chop

Experten: “Ukraina bättre än Ryssland på närstrid”

I södra delen av fronten gör Ukraina framsteg i motoffensiven, men det går långsamt och framstötarna görs av mindre enheter, enligt militäranalytikern Michel Kofman. Han ser däremot att Ukrainas soldater överglänser de ryska på ett område.

ANNONS

I de flesta frontavsnitten ligger initiativet hos Ukraina. Den bedömningen gör en högt uppsatt Nato-tjänsteman enligt tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ryssarna måste reagera på de ukrainska truppernas rörelser, och kan inte själva välja var striden ska stå.

– Även om det handlar om små steg framåt, så går det kontinuerligt framåt, säger den anonyme Nato-tjänstemannen till tidningen.

Det kan ha påverkan på moralen, som länge har bedömts vara starkare hos ukrainarna än hos ryssarna, vars befäl ofta skickar ut dåligt utbildade och utrustade enheter på svåra uppdrag, eftersom de står under hårt politiskt tryck, skriver FAZ.

Fördel för ukrainska artilleriet

På sydfronten, där tyngdpunkten i den ukrainska motoffensiven ligger, har Ukraina en fördel tack vare tekniken från väst. När ryssarna skjuter mot de ukrainska ställningarna upptäcks det av radar och flygbanan kan beräknas. Datorer räknar ut var skotten kommer att slå ner, och varifrån de har avlossats. Enligt tidningen kan Ukrainas egna batterier ofta inleda motbeskjutning innan de ryska artilleristerna hunnit sätta sig i säkerhet.

ANNONS

Dessutom har Ryssland färre granater att avfyra på sydfronten. Försörjningslinjerna utsätts för beskjutning och därför tar man andra, längre och mer komplicerade vägar för att transportera förnödenheter och ammunition.

Svårt att gå fram med större enheter

Men i de ukrainska framstegen handlar det ändå om mindre enheter som rycker fram.

"Detta går långsamt och skapar inte något momentum. Men de ukrainska enheterna är normalt sett bättre än de ryska i närstrid”, skriver militäranalytikern Michel Kofman i en studie efter ett längre besök vid fronten.

Ukrainarna har däremot större problem med att få till samordnade framstötar med större enheter, som bataljoner eller brigader, något som Kofman tillskriver brist på utbildning och erfarenhet i de ukrainska leden.

Trupperna som rycker fram i södra Ukraina är visserligen utbildade i väst, och delvis utrustade med västliga stridsvagnar, men saknar tidigare stridserfarenhet. De mest erfarna trupperna har i stället satts in i Bachmutområdet i östra Ukraina.

LÄS MER:Danmark skänker 45 stridsvagnar till Ukraina

LÄS MER:Uppgifter: Ukraina kan ha bombat ukrainsk marknad

LÄS MER:Putin reser till Kina i oktober

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS