Rapporterade om att valet var riggat – måste betala åtta miljarder kronor

Fox News rapporterade återkommande om att presidentvalet i USA var riggat till Joe Bidens fördel. I skottgluggen var företaget Dominion och dess rösträkningsmaskiner.
Nu har parterna kommit överens och mediebolaget ska betala 787,5 miljoner dollar – drygt åtta miljarder svenska kronor.
– Sanningen har betydelse. Lögner har konsekvenser, säger Dominion-advokaten Justin Nelson.

ANNONS
|

I rapporteringen efter presidentvalet i USA 2020 lyfte Fox News fram flera påståenden och konspirationsteorier om att valet var riggat så att Donald Trump skulle förlora.

Konspirationsteorierna innebar bland annat att rösträkningsmaskiner ändrade Trump-röster till Joe Biden-röster. Maskinerna var tillverkade av företaget Dominion och rapporteringen från Fox News har skadat företagets rykte, har Dominion framfört i flera domstolshandlingar.

Dominion stämde Fox News och hävdade att de medvetet har lyft fram konspirationsteorier som företrädare för mediebolaget själva har vetat om inte stämmer. Bland annat har den stora Fox-profilen Tucker Carlson i privata sms-konversationer skrivit att han längtar efter tiden då han kan ignorera Donald Trump i sin bevakning. Han skrev också att han ”hatar honom passionerat”. Det har framkommit i domstolshandlingar som har presenterats under rättsprocessen mellan Fox News och Dominion, rapporterar Washington Post.

ANNONS

Domaren Eric Davies i Delawares högsta domstol hade sammanfattat fallet innan det skulle till rättegång. Han skrev att det var ”kristallklart” att inga av Fox News anklagelser mot Dominion var sanna.

”Fox visste om sanningen”

Fox-ägaren och mediemogulen Rupert Murdoch har i ett vittnesmål uppgett att han inte tror att valet 2020 var stulet från Donald Trump, rapporterar AP.

”Fox visste om sanningen. De visste att anklagelserna mot Dominion var konstiga, löjliga och galna”, har företrädare för Dominion argumenterat i rättsliga handlingar.

Försvaret från Fox News har varit att de bara rapporterade påståenden från andra.

– Vi rapporterade aldrig att de var sanna. Allt vi gjorde var att ge tittarna fakta om att det fanns den här typen av anklagelser, säger Erin Murphy, advokat för Fox News, rapporterar AP.

I domstolshandlingar har de utvecklat resonemanget.

”Yttrande- och pressfrihet skulle vara skenbar om den ena sidan i en offentlig kontrovers kunde stämma pressen för att ha gett ett forum till den förlorande sidan”.

Murdoch ville inte uppröra Trump

Dagarna efter valet i november 2020 räknades fortfarande röster febrilt. Delstaten Arizona hade världens ögon på sig men till slut gav medier segern till Joe Biden. Det gjorde även Fox News men det upprörde tittarna.

De två Fox-anställda som tog beslutet att korrekt ge Joe Biden segern i delstaten fick sparken.

ANNONS

”Vi vill inte uppröra Trump ytterligare”, hade Rupert Murdoch sagt internt, rapporterar AP.

I sin stämning av Fox News krävde Dominion mediebolaget på 17 miljarder svenska kronor. Målet skulle upp i domstol men i sista stund kom parterna överens om en förlikning. Fox News och Fox Corp. ska betala åtta miljarder till Dominion.

– Fox har erkänt att man ljugit om Dominion, något som orsakade enorm skada för mitt företag. Ingenting kan någonsin kompensera för det, säger vd:n John Poulos efter beskedet.

Smartmatic stämmer Fox

Men historien kring Fox News rapportering om valet 2020 stannar inte där. Ytterligare ett företag, Londonbaserade Smartmatic, har stämt Fox News på ett ännu högre belopp, 28 miljarder svenska kronor.

”Jorden är rund. Två plus två är fyra. Joe Biden och Kamala Harris vann valet”, inleds deras stämning mot Fox News, enligt The Guardian.

För en dryg månad sedan gav högsta domstolen i New York grönt ljus för att rättsfallet kunde gå vidare.

– Dominions rättstvister avslöjade en del av de missförhållanden och skador som orsakats av Foxs desinformationskampanj. Smartmatic kommer att avslöja resten, säger Smartmatics advokat J. Erik Connolly, rapporterar CNBC.

LÄS MER:Murdoch kallade påståenden om fusk "galenskap"

LÄS MER:Storm i Fox News – efter lögnerna om Trumps valförlust

ANNONS