Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En målning av Pablo Picasso, som stals för nio år sedan, återfanns under måndagen i en ravin i utkanten av Aten.  Bild: TT
En målning av Pablo Picasso, som stals för nio år sedan, återfanns under måndagen i en ravin i utkanten av Aten. Bild: TT

Picassomålning hittad i Aten – nio år efter stölden

Den stals i en kupp för nio år sedan. Nu är Picassos målning ”Woman’s Head” återfunnen – i Aten.

År 2012 utsattes Atens Nationalgalleri för en kupp. Gärningsmännen slog till tidigt på morgonen och på bara några minuter hade man fått med sig tre konstverk från platsen. Nu har två av dom hittats, rapporterar BBC.

LÄS MER: Fräck konststöld i Partille – djurhuvud stals från bro

Det handlar om Pablo Picassos målning ”Woman’s Head” tillsammans med en målning föreställande en väderkvarn av den holländska konstnären Piet Mondrian. Verken hittades under måndagen, gömda vid en ravin i utkanten av Aten.

Enligt uppgifter till Reuters från en anonym polis har en man gripits misstänkt för stölden. Fyndet kom bara månader efter att grekisk polis meddelat att man fortsatt hade misstankar om att tavlorna ännu befann sig i landet.

LÄS MER: Picassotavla såld för 860 miljoner

En gåva till landet

Picassos målning, föreställande en kvinna i kubistisk stil, var en gåva till Nationalgalleriet från konstnären själv. Tavlan skänktes 1949 som ett erkännande av landets motstånd mot Nazityskland.

Vid kuppen avlägsnades målningarna från sina ramar och under tisdagen förväntas polisen hålla en presskonferens om hur konsten ska återställas.

Picassos målning ”Woman’s Head”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.