Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Fotot visar ett brinnande fordon efter fredagens amerikanska drönarattack som dödade en högt uppsatt iransk militär ledare. Bild: Irakiska premiärministerkansliet/AP/TT
Fotot visar ett brinnande fordon efter fredagens amerikanska drönarattack som dödade en högt uppsatt iransk militär ledare. Bild: Irakiska premiärministerkansliet/AP/TT

Nytt flyganfall i Irak – mot Iranstödd milis

Enligt irakisk tv utfördes ett nytt flyganfall mot milisgruppen Hashed al-Shaabi under natten mot lördagen, dagen efter att den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en drönarattack i landet.
Enligt irakisk tv utfördes även lördagnattens attack av USA, men detta dementerades senare av såväl USA som Hashed al-Shaabi .

Enligt irakisk stats-tv utfördes den nya attacken av USA och målet uppgavs ha varit en person i ledarskapet i Hashed al-Shaabi, Folkets mobiliseringsstyrkor. Washington har ännu inte kommenterat händelsen, men på Twitter säger däremot en talesperson för den USA-ledda koalitionen mot IS i regionen, att de inte genomfört några flygattacker i det aktuella området "de senaste dagarna".

Även miliskoalitionen förnekade senare under lördagen att den utsatts för en amerikansk flygattack. 

 

 

Attacken ska ha riktats mot en militärkonvoj med tre bilar där sex personer ska ha dödats, och tre är kritiskt skadade, uppger en irakisk armékälla för Reuters.

Flyganfallet utfördes i närheten av Taji-arenan norr om Badgad, strax efter klockan 01, lokal tid.

Attacken skedde dagen efter ett annat amerikanskt drönaranfall i Irak, där den irakiske Hashed al-Shaabi-ledaren Abu Mahdi al-Muhandis dödades tillsammans med den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

LÄS MER: Utrikesminister Ann Linde uppmanar svenskar att vara försiktiga

Hotar hämnas

Den Iranstödda milisgruppen Hashed al-Shaabi deltog i protesten utanför USA:s ambassad i Bagdad nyligen, där ilskna demonstranter attackerade ambassaden. Den paramilitära alliansen bildades för att bekämpa terrorgruppen IS 2014 och består av uppemot 150 000 krigare, enligt Deutsche Welle.

LÄS MER: Israel stödjer USA – men redo för hämndattack

Fredagens attack har ökat spänningarna i regionen, och i ett brev till FN:s säkerhetsråd skriver Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi att landet förbehåller sig rätten till självförsvar. Ambassadören beskriver att attacken mot Soleimani var ett uppenbart exempel på statsterrorism och ett grovt övergrepp av de grundläggande principerna av internationell lag.

– Vi kan inte bara blunda åt vad som hände i går kväll. Det kommer definitivt att bli en hämnd, en hård hämnd, säger ambassadören till CNN.

På frågan om Iran måste agera militärt, säger Ravanchi att svaret på ett millitärt agerande är militärt agerande.

– Av vem? När? Var? Det får framtiden utvisa, säger han.

LÄS MER: Oljepriset rusade efter raketattack

LÄS MER: Qassem Soleimani ett legitimt men riskabelt mål för Donald Trump

"Maximal återhållsamhet"

FN:s generalsekreterare António Guterres är djupt oroad över den förvärrade situationen i regionen efter fredagens attack, enligt talespersonen Farhan Haq.

"Det här är ett tillfälle då ledare måste använda maximal återhållsamhet. Världen har inte råd med ännu ett krig i Gulfen", säger han i ett uttalande.

Amerikanska allierade i Europa, som Storbritannien, Tyskland och Frankrike, uttryckte också oro.

– Européerna har inte varit så hjälpsamma som jag hade önskat att de kunde vara. Britterna, fransmännen och tyskarna måste alla förstå att vad vi gjorde, vad amerikanerna gjorde, räddade liv i Europa också, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo till Fox News.

LÄS MER: Kortfattat: Här är händelserna som ledde fram till USA:s drönarattack

LÄS MER: USA skickar tusentals soldater till Mellanöstern