Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, har dödats i en raketattack mot Bagdads flygplats. Arkivbild.
Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, har dödats i en raketattack mot Bagdads flygplats. Arkivbild. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Oljepriset rusade efter raketattack

ANNONS

Oljepriset steg kraftigt på fredagen. Priset på ett fat Brentolja nådde på morgonen den högsta nivån sedan september i fjol.

Prisökningen var en konsekvens av USA:s raketattack mot Bagdads flygplats där bland annat Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades.

Oljemarknaden reagerade omedelbart. Brentoljan steg som mest till 69:16 dollar per fat, en uppgång med 4,4 procent. Priset sjönk senare under fredagen till 68:60 dollar och prisökningen stannade därmed på 3,6 procent.

För den amerikanska motsvarigheten, WTI-olja, skedde en liknande utveckling och priset steg 3,1 procent. Aktierna i stora oljebolag som Shell och BP gick upp.

Många investerare valde säkrare placeringar än aktier, vilket resulterade i att spotpriset på guld steg och att den japanska valutan yenen förstärktes mot den amerikanska dollarn.

ANNONS
ANNONS