Motgift efter smutsiga bomber testas i USA

Ett nytt läkemedel testas för första gången på människor som ska motverka effekterna från ”smutsiga” bomber. Tanken är att det ska vara ett motmedel som tar bort skadorna från radioaktivt material i kroppen, rapporterar BBC.

ANNONS
|

Läkemedlet som har framställts har det något anonyma namnet HOPO 14-1 men kan vara livsviktigt i framtiden om försöken visar sig lyckade. Tanken är nämligen att HOPO 14-1 ska kunna motverka effekterna som kan följa om man drabbats av skador från radioaktivt material.

BBC beskriver det som ett motmedel för följderna av en exploderad ”smutsig bomb”. Smutsiga bomber är något som befaras kunna användas av exempelvis terrorister och som innehåller radioaktivt material som skulle kunna spridas i området där bomben detonerat.

Förhoppningen är att läkemedlet kan motverka effekterna av radioaktiviteten som kan följa en sådan bomb, eller någon form av kärnkraftsolycka.

ANNONS

Ytterligare medel mot radioaktivitet

42 försökspersoner är nu tänkta att få prova läkemedlet i olika utsträckning och kommer att ”säkerhetsövervakas intensivt”, uppger de ansvariga för försöken vid SRI International of Menlo Park i Kalifornien.

En person som exponeras av radioaktivitet kan få skador på sitt dna, sin muskelvävnad och sina organ vilket kan orsaka diverse sjukdomar så som cancer. Läkemedlet skulle därför kunna stoppa några av dessa skador om det skulle visa sig effektivt och inte orsaka bieffekter hos försökspersonerna.

Sedan tidigare finns det preparat som kan motverka skador från radioaktivitet. Där handlar det om injektioner som kan mildra skadorna för den som blivit exponerad av plutonium, americum eller curium. Ämnen som samtliga är radioaktiva. HOPO-läkemedlet skulle också kunna motverka effekterna från uran är tanken, men även mot neptunium samt tidigare nämnda grundämnen.

Det här är en smutsig bomb

En smutsig bomb är inte ett kärnvapen. Det klassas inte som ett massförstörelsevapen, men ett ”mass-störande” vapen, uppger den amerikanska kärnregleringskommissionen.

Molnet av radioaktivitet som släpps ut när en smutsig bomb detoneras kan spridas inom ett begränsat område, jämfört med kärnvapen som kan sprida radioaktivitet upp flera mil bort.

Källa: BBC.

LÄS MER:Här ska du bo för att överleva en kärnvapenkatastrof

LÄS MER:Biden tror inte Putin om kärnvapnen

LÄS MER:Thailand letar efter försvunnen radioaktiv kapsel

LÄS MER:Kraftverk läckte radioaktivt vatten

ANNONS