Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Schulz (till vänster) och Sigmar Gabriel vid en presskonferens i Berlin.

Martin Schulz blir SPD:s utmanare mot Merkel

Martin Schulz tar över de tyska Socialdemokraterna (SPD) och utmanar Kristdemokraternas (CDU) Angela Merkel som förbundskansler i valet i september.

I ett överraskande drag låter SPD den tidigare Europaparlamentarikern Schulz ta över som SPD:s ledare och bli kanslerkandidat. Schulz, som var EU-parlamentets talman 2012–2017, klargjorde i slutet att förra året att han ska återgå till rikspolitiken. Han sägs inte ha velat utmana sin mångårige vän Sigmar Gabriel, den nuvarande SPD-ledaren, men ska ha övertalats att ta större politiskt ansvar av den tidigare kanslern Gerhard Schröder (SPD).

I skuggan av Merkel för SPD en tynande tillvaro. Opinionsmätningar visar att CDU har kring 37 procents stöd, medan SPD haltar efter på cirka 20 procent. Och Schulz har mycket högre popularitetssiffror än Gabriel.

Blir utrikesminister

Också Gabriel, som är ekonomiminister och vicekansler i Merkels stora koalition, tror att Schulz har en mycket större chans att leda partiet till ett framgångsrikt val.

- Om jag skulle försöka skulle jag falla, och SPD med mig, säger Gabriel till tidningen Die Zeit.

Partiet har enats om att Gabriel i stället blir utrikesminister efter Frank-Walter Steinmeier (SPD), som väntas bli vald till ny president i februari.

Schulz säger att en valplattform ska presenteras redan på söndag.

"Ingen jakt"

Enligt Schulz behöver landet en ny ledning. Människor som arbetar hårt ska leva gott och i säkerhet, säger han enligt tyska tv-bolaget ZDF.

Gabriel säger att valet i september blir viktigt för Europas stabilitet.

Schulz och Merkel kommer att tävla om att framtå som motkraft när nu högerpopulistiska och EU-kritiska krafter är på frammarsch i Tyskland.

- Jag är övertygad om att ett fungerande EU är den grundläggande förutsättningen för fred och välstånd. Med mig blir det ingen jakt på minoriteter, säger Schulz.