Kärleksbudskapet i Texas: "Uvalde är starkt"

Dödsskjutningen på Robb Elementary school i har försatt hela USA i chock. Två dagar efter händelsen bearbetar människorna i staden fortfarande sorgen. Många hittar styrka hos varandra och i det gemensamma kärleksbudskap som basuneras ut på både plakat och målas på bilar: ”Uvalde är starkt”

ANNONS
|

Två dagar efter skolskjutningen har en del restauranger och butiker i Uvalde, Texas, öppnat igen. Överallt hör man folk samtala om det som hänt.

Lokaltidningen Uvalde Leader-News har tryckt sin första upplaga sedan massakern. Förstasidan är helsvart och saknar ord. Endast datumet 24 maj 2022 är skrivet i vita bokstäver.

Längs en gata går Alex Covarrubias och håller upp ett plakat med orden ”Uvalde strong” mot förbipasserande bilar.

Han verkar inte beröras av den gassande solen, som står högt på himlen. Alex Covarrubias säger att han är arbetslös och därför bestämde sig för att ägna sin tid åt att “påminna folk om att vara starka”.

ANNONS

– Jag körde omkring igår för att leta efter kartongpapper åt mitt plakat och märkte att folk var liksom… stressade. De verkade vilja ta från punkt A till B så snabbt de kunde. Rädslan hänger i luften.

”För enkelt att få tag på vapen här”

Medan vi pratar passerar en tjutande polisbil. Folk runt omkring oss vänder sig om och följer den oroligt med blicken. Traumat gör sig återigen påmint.

– Jag menar, det är för enkelt att få tag på vapen här. När jag köpte mitt eget vapen blev jag chockad av hur enkelt det var. Jag fick ut det samma dag, inga bakgrundskontroller eller något, fortsätter Alex Covarrubias.

Enligt uppgifter köpte den 18-årige gärningsmannen sitt halvautomatiska gevär i den lokala jaktbutiken Oasis Outback.

När GP försöker besöka butiken uppenbarar sig en väpnad säkerhetsvakt som beordrar oss att försvinna därifrån.

– Det här är privat egendom och jag säger åt er att lämna det omedelbart, säger han innan någon av oss hinner öppna munnen.

I stället beger vi oss till en nyligen upprättad minnesplats i centrala Uvaldes och samtalar med småbarnspappan Johnny Martinez. Hans kusins hustru miste sitt liv i dådet. Ändå vill han inte se strängare vapenlagar.

– Det finns många vapenägare här i stan, du vet, det är en småstad. Men de går inte omkring och skjuter folk. Däremot vill jag se lag på mer säkerhet i och kring skolorna. Vakter, poliser, militärer som skyddar barnen. För de som faktiskt vill skjuta folk väljer ställen där det vet att ingen skjuter tillbaka, säger han.

ANNONS
Johnny Martinez med sin son, sexåriga Carter Reid Martinez. Tillsammans har de begett sig till minnesplatsen för de omkomna i skolskjutningen på Robb Elementary school i Uvalde.
Johnny Martinez med sin son, sexåriga Carter Reid Martinez. Tillsammans har de begett sig till minnesplatsen för de omkomna i skolskjutningen på Robb Elementary school i Uvalde. Bild: Katie McTiernan

I USA är det inte ovanligt att se poliser stationerade på offentliga skolor. Sådana fanns dock inte på Robb Elementary School vid tillfället för dådet, berättar polisen Victor Escandon på en presskonferens utanför skolan.

På presskonferensen försvarar han även polisens insatser, som vissa anser var alltför långsamma med att konfrontera gärningsmannen.

– De gick inte in tidigare på grund av mängden skottlossning de utsattes för, enligt Victor Escandon.

En video från i tisdags visade hur anhöriga utanför skolan ropar åt polisen att storma byggnaden omedelbart. Monique Hernandez, vars åttaårige son befann sig på skolan under dådet, bekräftar att en del föräldrar var arga på poliserna.

– Det är varje förälders naturliga reaktion, att vilja springa in och hämta sitt barn, säger hon inför en grupp journalister några kvarter från skolan.

Hon håller armarna om sin son. Han tittar storögt på mängden mikrofoner som riktas mot dem från alla håll. Monique Hernandez bär solglasögon men från sidan kan man se att hennes ögon är röda av tårar.

– Poliserna gjorde allt de kunde. Folk försöker tala illa om dem. Nej! De här männen gjorde allt. De såg saker ingen borde behöva se, säger hon.

På söndag kommer president Joe Biden att besöka Uvalde. Sedan attentatet har han upprepade gånger uppmanat till striktare vapenlagar för att få stopp på skolskjutningarna.

ANNONS

När GP kör igenom staden klocka halv tio på kvällen, går Alex Covarrubias fortfarande längs vägarna och håller upp sitt plakat.

Katie McTiernan och Linnea Fehrm på plats i Texas.
Katie McTiernan och Linnea Fehrm på plats i Texas.

LÄS MER:Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

LÄS MER:Vapenlobby håller mässa nära skolskjutning

LÄS MER:Make till mördad lärare i Texas död i hjärtattack

LÄS MER:Uvalde i sorg efter masskjutningen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS