Indien har landat på månen

Indiens rymdsond Chandrayaan-3 lyckades när den under onsdagen försökte landa på månens södra sida. De är det fjärde landet som lyckas med en mjuk landning på månen.

ANNONS
|

Det är enorma applåder i kontrollrummet när Indien lyckas landa sin rymdsond Chandrayaan-3 på den södra sidan av månen.

– Sir, vi klarade att mjuklanda på månen, säger Isro-ledningen i direktsändning, en hälsning till landets premiärminister Narendra Modi som medverkar över länk från Sydafrika.

Narendra Modi höll själv ett tal efter den lyckade landningen.

– Denna framgång tillhör hela mänskligheten. Även det globala syd kan klara av sådana här prestationer – vi kan alla sikta mot månen!, säger han i en livesändning.

Indien är nu världens fjärde land som landat på månen, de är även att det allra första land att landa på södra delen av månen.

ANNONS

Med upp till månen har man skickat en månfarkost, landare och månrobot som alla byggts och utvecklats i Indien. De ska nu användas för att söka efter vatten i kratrar nära månens sydpol.

– Att landa på sydpolen skulle faktiskt låta Indien utforska om det finns is på månen. Och det är väldigt viktigt för kumulativ data och forskning om geologin på månen, säger Carla Filotico, på konsultfirman SpaceTec Partners till Reuters.

Efter ryskt misslyckande

För några dagar sedan avslutades även Rysslands senaste försök att landa på månen, även de på den södra sidan av himlakroppen. Under lördagen tappade man dock kontakt med sin rymdsond och den kraschade på månen senare under samma dag.

LÄS MER:Efter rysk rymdmiss: kommer Indien först?

LÄS MER:Ny bild från James Webb-teleskopet visar hur stjärnor föds

LÄS MER:Rymdforskning i världsklass bedrivs i Onsala

LÄS MER:Xi: Fler länder bör ansluta till Brics

ANNONS