Fiskare lossar spindelkrabbor i hamnen Boulogne-sur-Mer i norra Frankrike. Fiskerättigheter var en av de känsligaste tvistefrågorna i relationerna mellan EU och Storbritannien i samband med brexit – och är det fortfarande. Nu hotar Frankrike att skära av strömkabeln till Jersey.
Fiskare lossar spindelkrabbor i hamnen Boulogne-sur-Mer i norra Frankrike. Fiskerättigheter var en av de känsligaste tvistefrågorna i relationerna mellan EU och Storbritannien i samband med brexit – och är det fortfarande. Nu hotar Frankrike att skära av strömkabeln till Jersey. Bild: Thibault Camus

Frankrikes hot i fiskekriget: “Vi klipper av strömkabeln”

Efter Frankrikes hot att stoppa elförsörjningen till Jersey i ett bråk om fiske har Storbritannien skickat patrullfartyg. Brexit är historia och ett handels- och samarbetsavtal är godkänt. Men relationerna är ansträngda.

ANNONS
|

Två stora, gråmålade och bestyckade örlogsfartyg från Royal Navy patrullerar vattnen runt Jersey sedan franska båtar genomför en protest över fiskerättigheter efter brexit. Enligt den brittiska regeringen ska fartygen "övervaka situationen".

HMS Severn, som har använts för att följa ryska marinkrigsfartyg utanför den engelska kusten, och HMS Tamar anlände nära Jersey på torsdag morgon, rapporterar BBC. Fartygen används rutinmässigt för fiskeskydd med sjömän som kan gå ombord på andra båtar för stickprov.

På torsdagen rapporterades även franska myndigheter finnas i området med två patruller, medan ett 60-tal franska och andra båtar fanns utanför St Helier. Ett fraktfartyg hade svårt att lämna hamnen vid Jerseys största stad.

ANNONS

Båda de brittiska marinfartygen sågs från hamnen och var på behörigt avstånd utan att ingripa.

Franska fiskare säger att deras rättigheter är orättvist begränsade av licenser som utfärdats av ön enligt ett nytt system. Jerseys utrikesminister Ian Gorst säger att han kommer att träffa fiskarna.

Bakgrunden till vad som kan utvecklas till ett fiskekrig är att den franska regeringen är beredd att stoppa strömförsörjningen till Jersey. Det är en självstyrande ö i Engelska kanalen utanför Normandie men under brittiska kronan. Jersey får 95 procent av sin el från Frankrike via tre undervattenskablar.

Sjöfartsministern Annick Girardin varnade i veckan för ”vedergällningsåtgärder” på grund av att Jersey har varit sena med utfärda nya licenser till franska fiskebåtar.

– Trots att jag är ledsen att det har kommit till detta kommer vi att göra det om vi måste, säger hon.

Jerseys utrikesminister Ian Gorst anser att det inte är motiverat med så allvarliga åtgärder. Han säger till BBC Radio 4 Today:

– Det verkar oproportionerligt att stänga av el för att behöva tillhandahålla extra information så att vi kan förfina licenserna.

LÄS MER:Momschock och tull på brittiska varor

Respekterar de franska fiskarnas historiska

Upprinnelsen är att Jersey införde nya krav, enligt handelsavtalet mellan London och Bryssel, om att båtar ska dokumentera tidigare aktivitet för att få licens för att få fiska i Jerseys vatten. Nya krav ställs även på utrustning och hur länge fiske får pågå.

ANNONS

Enligt Ian Gorst har ön inte försökt att stänga ute franska båtar som historiskt har fiskat i vattnen kring Jersey och insisterar på att tvisten kan lösas. 41 båtar hade sökt licenser enligt de nya reglerna i fredags. Alla utom 17 hade fått de bevis som krävs, uppger Gorst.

– Handelsavtalet är klart men jag tror att det har varit en viss förvirring om hur det måste genomföras eftersom vi absolut respekterar de franska fiskarnas historiska rättigheter att fiska i Jerseys vatten som de har gjort i århundraden, säger han enligt The Guardian.

Även i Storbritannien råder missnöje bland fiskare efter brexit på grund av byråkrati och ökade kontroller. De står utanför den gemensamma marknaden och tullunionen. Under det nya handelsavtalet med EU försvåras transporter och lönsamheten påverkas. Förhållandet till utländska fiskare och fiskerättigheter för brittiska fiskare har inte heller en långsiktig lösning.

LÄS MER:Halverad EU-import från Storbritannien

Vaccin en av orsakerna till spänningar

Från EU:s sida råder misstänksamhet mot att britterna inte tänker leva upp till avtalet och respektera Irländska sjön som en faktisk tullgräns för att hålla landgränsen till republiken Irland och EU öppen. Londons ovilja att hjälpa EU med försenade vaccinleveranser från Astra Zeneca är en annan orsak till spänningarna.

EU:s franske chefsförhandlare Michel Barnier skriver i sin bok The Great Illusion, Den Stora illusionen, att Storbritanniens framtid efter brexit bestämdes av ”grälen, låga slag, flera svek och motverkade ambitioner från ett visst antal Tory-parlamentsledamöter”.

ANNONS

Britternas tidiga problem var att de började "prata med sig själva” och underskattade den juridiska komplexiteten i skilsmässan och många av dess konsekvenser. Snart övergick samtalen till det konservativa partiets stridigheter, och i slutändan hade det blivit ”politisk piratkopiering”. Han skriver: ”Helt enkelt litar jag inte längre på dem”.

Michel Barnier beskriver förra premiärministern Theresa May som "en modig, ihärdig kvinna omgiven av många män som är upptagna med att sätta sina personliga intressen framför deras lands". Han manar EU till vaksamhet.

Brittiska "provokationer" över det irländska protokollet kommer att fortsätta, medan den brittiska regeringen, "i ett försök att radera ut konsekvenserna av brexit kommer att försöka återinträda genom fönstren till den inre marknaden vars dörr den smällde igen. Vi måste vara uppmärksamma på nya former av körsbärsplockning.”

Det kan översättas med att plocka russinen ur kakan. Det är ett uttryck som har återkommit när Barnier uttalat sig om motsidan i förhandlingarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS