Storbritannien är inte längre en del av EU. Nu gäller tuffa regler för den som nätshoppar och inte ser upp. Arkivbild.
Storbritannien är inte längre en del av EU. Nu gäller tuffa regler för den som nätshoppar och inte ser upp. Arkivbild. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Momschock och tull på brittiska varor

Förr – ett klick och bara en vanlig betalning. Nu efter brexit är nätshopping från brittiska sajter både dyrare och krångligare. Den som inte ser upp kan få oväntade kostnader för både moms och tull.

ANNONS

Sedan Storbritannien lämnade EU gäller samma regler för handel som för alla andra länder utanför EU. Inte så konstigt – EU:s gemensamma marknad gäller ju bara inom EU.

Men den som vant sig vid att handla skorna, musikinstrumenten eller trädgårdsredskapen från brittiska sajter kanske inte riktigt har hängt med i hur dyrt det kan bli nu.

Anna-Lena Heinänen, biträdande avdelningschef på Tullverkets kontrollavdelning, berättar att samtalen till deras rådgivning har ökat rejält sedan årsskiftet. Mer än 36 000 privatpersoner och företagare har ringt dem under årets första tre månader, mot drygt 22 000 i fjol.

Förvånade och besvikna

Många är både förvånade och besvikna över hur dyrt det har blivit, berättar hon.

ANNONS

– Det blir svensk moms på varorna nu. I Storbritannien har också brittisk moms tagits ut på varan, säger hon.

Momssatsen i Sverige varierar beroende på vad det är för slag av vara, för livsmedel är den 12 procent, för böcker 6 procent och för det övriga 25 procent.

Dubbelmomsen gör att det blir riktigt dyrt att handla. Många har inte tänkt på det, men nu gäller det att räkna om det lönar sig att handla från Storbritannien, förklarar hon.

Dessutom kan tull tillkomma. Om värdet på varorna är över 1 600 kronor måste man betala tullavgiften. Hur stor den blir beror på vad det är för typ av vara.

Varan måste alltid tulldeklareras då den tas in från ett land utanför EU, som Storbritannien. Ofta sköts detta av transportören, som också brukar ta en avgift för besväret.

Restriktioner

Vissa saker, som läkemedel och en del livsmedel, får inte tas in i Sverige utan tillstånd, berättar Anna-Lena Heinänen.

– Man får titta en gång till vad man beställer. Vi importerar till exempel mycket kosttillskott och sådant som klassas som läkemedel från Storbritannien, men det får man inte ta in nu.

Om det skulle visa sig att man råkat klicka hem något som inte får tas in så kan man göra på två sätt, berättar hon. Antingen kan varan gå till förstöring, eller så kan den exporteras tillbaka till leverantören.

ANNONS

– De flesta exporterar nog tillbaka, så att de får tillbaka sina pengar. Men då kan man få fraktkostnader.

Hon rekommenderar den som ska handla från en brittisk sajt att vara uppmärksam.

– Som privatperson får man fundera en gång till innan man köper. Vad är det för vara, och vad kommer jag att få betala för avgifter? Är det värt priset? Kanske kan man köpa varan någon annanstans, säger Anna-Lena Heinänen.

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Dubbelmoms och tull

Brexit har påverkat handeln med Storbritannien. Den som köper varor exempelvis via nätet får betala både brittisk och svensk moms.

Om varornas värde är över 1 600 kronor tillkommer en tullavgift. Hur stor den blir beror på vilken vara det rör sig om. Fraktbolag tar ofta betalt för den administrativa hanteringen då varor måste anmälas till Tullverket.

Vissa varor har nu restriktioner för att tas in i EU, som livsmedel eller växter. Inom EU är huvudregeln att en vara som godkänts i ett medlemsland fritt får föras in i de övriga länderna.

Källa: Tullverket

ANNONS